U Osijeku počelo obilježavanje Dana jedinstvenog europskog broja 112

Objavljeno: 08.02.2024

Podizanjem stijega na osječkom Trgu Ante Starčevića u četvrtak je počelo trodnevno obilježavanje 11. veljače, Dana europskog broja 112 u Republici Hrvatskoj i 19. godišnjica djelovanja Centara 112.

Programu obilježavanja nazočili su zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin, obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić i pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Osijek Zvonko Grgec.

Grgec je istaknuo veliku ulogu i značaj broja 112 u Hrvatskoj izvijestivši kako je prošle godine osječki Centar 112 zabilježio oko 75 tisuća poziva građana.

– Centar je prema žurnim službama uputio još 45 tisuća poziva, što je ukupno oko četiri tisuće sati razgovora. Pritom je bilo oko 35 tisuća događaja, najviše medicinskih, sigurnosnih i vatrogasnih te složenih događaja gdje su intervenirale dvije ili više žurnih službi – rekao je Grgec.

Zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin istaknuo je kako je koordinirano djelovanje svih dijelova sustava Civilne zaštite iznimno važno, jer je u posljednjih godinu dana na području Grada Osijeka bilo nekoliko nepogoda, od kojih je najupečatljivija bio veliki požar plastike u tvrtki “Drava International”.

– Taj događaj je pokazao da cijeli sustav Civilne zaštite Županije i Grada Osijeka funkcionira, jer, osim žurnih službi, obuhvaća i neke gradske i županijske, ali i privatne tvrtke, koje su koordinirano djelovale u gašenju i saniranju požarišta – kazao je Vulin.

Obnašatelj dužnosti župana osječko-baranjskog Mato Lukić ocijenio je kako provedeno istraživanje pokazuje da hrvatski građani imaju veliko povjerenje u broj 112 i sustav Civilne zaštite.
– To je važno jer djelatnici Centara 112, po dojavama građana, po potrebi pozivaju ostale žurne službe u sustavu Civilne zaštite, što se pokazalo potrebnim u nepogodama posljednjih godina na području županije – rekao je Lukić.

Vijeće Europskih zajednica 29. srpnja 1991. donijelo je Odluku o ustanovljenju jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112, koji sve hitne službe integrira u jedinstveni sustav. Besplatnim pozivom na broj 112 u bilo kojoj državi članici Europske unije moguće je zatražiti pomoć hitnih službi (policije, vatrogasaca, hitne medicinske službe).

Jedinstveni europski broj za hitne službe 112 u Republici Hrvatskoj uveden je 11. veljače 2005. godine. Sustav 112 u Republici Hrvatskoj djeluje unutar Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova i neprekidno osigurava zaprimanje dojava na jedinstveni europski broj za hitne službe 112 putem telefona, SMS poruka i e-poziva iz vozila.

Sustav 112 u Republici Hrvatskoj čini dvadeset županijskih centara 112 koji zaprimaju hitne pozive i djeluju kao jedinstveni operativno-komunikacijski centri za sve vrste hitnih situacija.
Putem broja 112 zaprimaju se sve vrste hitnih poziva, a u skladu s utvrđenim procedurama (standardnim operativnim postupcima, komunikacijskim protokolima, uputama i drugim operativnim dokumentima) pozivi se prosljeđuju u teritorijalno i strukovno nadležne prijavno – dojavne jedinice hitnih, spasilačkih i drugih službi ili im se temeljem dojave informacije prenose.

Skip to content