U Osijeku otvorena Regionalna podružnica Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva

Objavljeno: 17.05.2018

Nacionalna zaklada vodeća je javna institucija za suradnju, povezivanje i financiranje organizacija civilnoga društva u Republici Hrvatskoj. Zakladama se proteklih godina širom Europe počinje pridavati sve veća pozornost jer zahvaljujući njihovu potencijalu katalizatora društvenih promjena, sve češće zauzimaju središnje mjesto u raspravama o reformama politike u nizu ključnih područja, od obrazovanja, istraživanja i kulture do zaštite okoliša, gospodarske, socijalne i druge politike.
Putem Nacionalne zaklade sredstva EU fondova kapilarno se raspoređuju u sve dijelove Hrvatske putem organizacija civilnog društva. Regionalne podružnice na lokalnoj i regionalnoj razini pružat će potporu korisnicima odobrenih bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda s ciljem povećanja razine profesionalnosti i učinkovitosti provođenja projektnih aktivnosti usmjerenih krajnjim korisnicima, kvalitetnog korištenja odobrenih sredstava te utjecaja na društveni (i ekonomski) razvoj u RH. O značaju otvaranja regionalnih podružnica u Osijeku, Rijeci i Splitu govorila je upraviteljica Nacionalne zaklade Cvjetana Plavša-Matić, a svečano ju je otvorio ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić istaknuvši kako je Hrvatskoj iz Europskoga socijalnog fonda na raspolaganju 13 milijardi kuna, od čega je za udruge civilnog društva namijenjeno više od milijardu kuna. Izvijestio je kako je raspisan i natječaj za 76 milijuna kuna iz ESF za razvoj “tematskih mreža” te kako će kroz 25 “tematskih mreža” biti angažirano 250 udruga. Pokrivat će aktualne društvene probleme poput iseljavanja mladih, demografije, zapošljavanja, financijske i digitalne pismenosti, mobilnosti unutar Europske unije, do iseljeništva, branitelja, osoba s invaliditetom.
Otvaranje regionalnog centra Nacionalne zaklade pozdravili su i gradonačelnik Ivan Vrkić te župan Ivan Anušić, poručivši kako bez razvijenog civilnog sektora nema niti napretka društva te kako je civilno društvo ključan partner u rješavanju društvenih problema.

Skip to content