U Osijeku otvorena najmodernija zgrada za pružanje socijalnih usluga u Hrvatskoj

Objavljeno: 25.11.2022

U osječkom naselju Višnjevac u petak je otvorena nova zgrada Centra za nestalu i zlostavljanju djecu, trenutačno najmodernija i najopremljenija zgrada za pružanje socijalnih usluga u Hrvatskoj.

Izgradnja zgrade realizirana je kroz EU projekt „Legosi u centru – mjesto za nas“ vrijedan gotovo 11 milijuna kuna, a ondje je ujedno održana završna konferencija projekta kojoj je, uz ministricu regionalnog razvoja i fondova EU Natašu Tramišak, ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marina Piletića, te zamjenika župana Mate Lukića, nazočio i zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin.

– Ponosni smo što imamo uporne i ustrajne ljude poput djelatnika Centra i direktora Ramljaka koji mogu biti uzor cijeloj Hrvatskoj i mnogo šire. U Gradu Osijeku će uvijek imati pouzdanog partnera, a imali smo prilike vidjeti u ovoj kriznoj situaciji rata u Ukrajini koliko je značajna bila uloga Centra. U najtežim trenutcima bili smo među najpripremljenijima za prihvat obitelji koje su stizale upravo zahvaljujući Centru za nestalu i zlostavljanu djecu – kazao je Vulin, čestitavši na realiziranom projektu.

Ministrica Tramišak istaknula je kako je Centar za nestalu i zlostavljanu djecu važna institucija koja se uhvatila u koštac s ozbiljnim rješavanjem problema rizika u ponašanju djece i mladih.

– Svjesni smo izazovnih i turbulentnih vremena i posljedica koje ostavljaju na najmlađe i najranjivije skupine, a upravo ovakve ustanove mogu pomoći da kao društvo budemo bolji. Pri tome računamo i na fondove Europske unije, a uz pružanje mogućnosti izgradnje adekvatnog prostora za djelovanje i rad upravo ovakvih institucija, oni na taj način doprinose slici kako i na koji način koristimo dostupne resurse – kazala je ministrica.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić rekao je da je izgradnja Centra rezultat marljivog planiranja Vlade RH.

– Kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija mogli smo graditi upravo ovakve objekte koji pružaju usluge deinstitucionalizacije. Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike ima niz ugovora za pružanje izvaninstitucijskih usluga s ovim Centrom, a tako će biti i u budućnosti – poručio je ministar Piletić.

Zamjenik osječko-baranjskog župana Mato Lukić istaknuo je kako je Centar od 2014. godine započeo s transformacijom i deinstitucionalizacijom usluga socijalne skrbi kada je otvoren i prvi poludnevni boravak, te da danas te usluge koristi više od 100 korisnika diljem istoka Hrvatske.

– Osječko-baranjska županija prati neumoran i predan rad Centra te ga pomaže na sve načine, a to će činiti i u budućnosti – rekao je zamjenik Lukić.

Voditelj Centra za nestalu i zlostavljanju djecu Tomislav Ramljak naglasio je kako se Centar osobito bavi zaštitom djece na Internetu.

– U zadnje dvije godine u Hrvatskoj bilježimo porast od 60 posto iskorištavanja djece za pornografiju, što je izuzetno veliki skok. Prošle godine bilježimo 363 takva slučaja i tu ne postoje određene skupine djece koja su u riziku, nego su u riziku sva djeca koja koriste tehnologiju. Jedna od velikih aktivnosti s kojima se borimo, osim izravnog rada s djecom, je pružanje podrške djeci u cijeloj Hrvatskoj jer smo jedini centar za sigurniji internet u Hrvatskoj – kazao je Ramljak i zaključio kako Centar pomaže djeci i kroz poludnevni boravak, od pomoći u učenju, psiho-socijalnog i savjetodavnog rada, i to ne samo djeci nego i roditeljima.

Skip to content