U Osijeku otvoren ured Razvojno-istraživačkog centra Ericssona Nikole Tesle

Objavljeno: 21.09.2018

Ericsson Nikola Tesla, vodeći regionalni isporučitelj komunikacijskih rješenja u operatorskom segmentu te inovativnih ICT rješenja za sustave zdravstva, nacionalne i javne sigurnosti, prometa, državne uprave, komunalnih djelatnosti i multimedijsku komunikaciju, svečano je danas otvorio ured Razvojno-istraživačkog centra u Osijeku. Svečanosti su, uz predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, nazočili i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak te rektor osječkog Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera Vlado Guberac.
Brojne okupljene goste pozdravili su Gordana Kovačević, predsjednica tvrtke Ericsson Nikola Tesla; Ivan Vrkić, gradonačelnik Osijeka; Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije te predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Površine 1100 četvornih metara, novi Razvojno-istraživački centar Ericssona Nikole Tesle smješten je u Kappa centru u središtu Osijeka, a ovisno o dinamici zapošljavanja, površina bi se mogla povećati do 2500 četvornih metara. Centar već zapošljava 30 stručnjaka koji zajedno s kolegama iz Zagreba i Splita sudjeluju u razvoju mobilnih komunikacija 4. i 5. generacije, a svoju bi budućnost ovdje mogli pronaći mladi stručnjaci koji potencijalno razmišljaju o odlasku u inozemstvo. Planirajući dodatno zapošljavanje i širenje, Gordana Kovačević poručila je kako će se njihovi ICT veleposlanici pobrinuti da mladi iz Slavonije ne odlaze u svijet, već da dovedu svijet u Slavoniju, budući da su svojim radom, znanjem i zalaganjem povezani sa svim zemljama i stručnjacima u globalnom Ericssonu. Posebno je istaknula kako će tvrtka nastaviti svoju praksu godišnjih ulaganja više od 400 milijuna kuna u ljude i znanje.

Osijek sada okreće leđa svojoj gospodarskoj prošlosti. Od danas stvaramo nove temelje za razvoj voljenog nam grada. Zahvaljujem tvrtki Ericsson Nikola Tesla što je prepoznala potencijal Slavonije i njezinih ljudi. Zahvaljujem premijeru Andreju Plenkoviću i Vladi RH, Županiji i Sveučilištu što su zajedno s Gradom stvorili strukturne pretpostavke za ovakav projekt. Kotač iseljavanja preokrenut će se u drugom smjeru – prema Osijeku, gradu koji ima slavnu prošlost, a sada napokon mogu reći – i budućnost. – istaknuo je gradonačelnik Ivan Vrkić, ne skrivajući svoju sreću i zadovoljstvo ostvarenjem ovoga projekta.

Prepoznavši činjenicu da se Osijek već brendirao kao ICT grad, Predsjednik Vlade zahvalio je Ericssonu Nikoli Tesli na otvaranju novog razvojno-istraživačkog centra baš u Osijeku te ustvrdio da je ovo snažna poruka za budućnost i putokaz kako upotrebom suvremenih tehnologija možemo graditi dobre preduvjete za razvoj Slavonije.

Otvaranje ovoga centra uistinu predstavlja pravo ulaganje u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem, koje je grad Osijek zaslužio kvalitetom, znanjem i neprekidnim trudom za stvaranjem kvalitetnih uvjeta poslovanja i života. Združeni napori akademske zajednice, privatnoga sektora te lokalne, regionalne i nacionalne vlasti u razvijenim europskim zemljama dokazani su recept za pokretanje tehnološkog, gospodarskog i društvenog razvoja određene regije, stoga je realno očekivati da će isti recept pokrenuti razvoj Osijeka i Slavonije te da će dolaskom Ericssona Nikole Tesle Osijek postati regionalno središte ICT sektora.

Podsjećajući i na izgradnju IT parka u Osijeku, Grad Osijek vjeruje kako će se pozitivna konkurencija i suradnja u ICT zajednici odraziti na još kvalitetnije kurikulume, veći broj srednjoškolaca i studenata zainteresiranih za rad u tim tvrtkama te, dakako, na život i rad u Osijeku – gradu koji postaje prava hrvatska Silicijska dolina.

 

Skip to content