U Osijeku otvoren 11. Farm Show

Objavljeno: 07.06.2024

Sportsko zračna luka Osijek-Čepin ovoga je vikenda domaćin 11. Farm Showa, sajma poljoprivredne mehanizacije. Tijekom tri dana održavanja posjetiteljima će biti prezentirane najnovije tehnologije u poljoprivredi, od precizne poljoprivrede, dronova za pregled polja, strojeva, sustava navodnjavanja, skladištenja, prerade do alata za vrt.

Osijek je prepoznat kao središte hrvatske poljoprivredne proizvodnje, stoga je i odabran za održavanje najveće izložbe poljoprivrednih strojeva i opreme u Hrvatskoj.

– Poljoprivreda i proizvodnja hrane strateške su odrednice razvoja istoka Hrvatske. Veseli me kada govorimo o gospodarstvu i poljoprivredi kao jednoj grani gospodarstva, da Grad Osijek bilježi pozitivne trendove, nadamo se još značajnijem rastu, pogotovo kada govorimo o novim investicijama koje dolaze u Osijek – rekao je u petak na otvorenju sajma Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Osijeka.

Čestitavši na organizaciji sajma zamjenik osječko-baranjskog župana Josip Miletić poručio je kako Županija podržava sajam od samih početaka.

– Osječko-baranjska županija će i dalje biti podrška slavonskim i baranjskim poljoprivrednicima pa tako iz godine u godinu osiguravamo sve više sredstava za potpore, a od ove godine imamo i četiri nove. Nastojimo se prilagoditi potrebama naše poljoprivredne proizvodnje. Osigurali smo i nužnu infrastrukturu za naše voćare i povrtlare, pa je naš Regionalni distributivni centar već u prvoj sezoni rada zabilježio popunjenost od 94 % što je nadmašilo naša očekivanja– rekao je Miletić.

Darko Aračić, predsjednik Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije, koja je organizator sajma, rekao je kako članove Udruge čini gotovo 95 posto prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u Republici Hrvatskoj. Dodao je kako im je cilj potaknuti unapređenje i modernizaciju hrvatske poljoprivrede te zainteresirati poljoprivrednike za ulaganjem u suvremenu mehanizaciju.

– Nama je uvijek izazovno, no na sreću mogu reći da su nam lageri puni strojeva pa danas ovdje imamo što pokazati. Potreba za strojevima kod poljoprivrednika uvijek postoji, a upravo je Farm show idealno mjesto gdje se mogu upoznati sa strojevima i dobiti odgovor na sva pitanja – rekao je Aračić.

Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, istaknuo je kako je Vlada Republike Hrvatske u proteklih osam godina znatno radila na tome kako bi se u poljoprivrednom sektoru zaustavili pojedini negativni trendovi.

– To ćemo činiti i dalje iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike do kraja 2027. godine. Namijenili smo 38 milijardi eura financijskih sredstava gdje ćemo i dalje podupirati dohodak naših poljoprivrednih proizvođača, ali isto tako ćemo kontinuirano raspisivati natječaje koji ćemo određenim sektorima omogućiti da se dalje razvijaju i da ulažu – rekao je državni tajnik Tušek.

Skip to content