U Osijeku održani Dani poslova u turizmu

Objavljeno: 25.01.2023

U osječkoj Dvorani Gradski vrt održani su Dani poslova u turizmu koje su zajednički organizirali Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Ministarstvom turizma i športa, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Obrtnička komora, HUP, HGK a sve u cilju kako bi aktivirali što veći broj domaće radne snage za nadolazeću turističku sezonu. 

 

Na osječkim Danima poslova u turizmu uz domaćine, osječkog gradonačelnika Ivana Radića i osječko-baranjskog župana Ivana Anušića , nazočili su ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Josip Pavić i ravnatelj Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje Ante Lončar. 

 

„Sa zadovoljstvom mogu reći kako Osijek bilježi rekordne brojke na oba polja, i u turizmu i zapošljavanju. Broj zaposlenih najveći je u posljednjih 10 godina. Uz rekordnu zaposlenost bilježimo i rekordno nisku nezaposlenost. Tako je primjerice, u prosincu 2022. godine nezaposlenost smanjena za 12,3 posto u odnosu na prosinac 2021. godine. 2022. godina postala je i nova rekordna godina osječkog turizma. Ostvareno je 4% više noćenja nego do tada najbolje 2019.-te godine, odnosno 32% više nego 2021. godine. Povećan broj dolazaka i noćenja u prosincu, može se, između ostalog, pripisati i manifestaciji Advent u Osijeku koji je drugu godinu zaredom dobio titulu „Najljepšeg Adventa u Hrvatskoj“. Podsjećam da je Osijek i ponosni nositelj titule Najbolje kontinentalne destinacije urbanoga turizma u izboru HTZ-a i Ministarstva turizma.“ Nastavit ćemo i dalje raditi kako bi ove brojke u budućnosti bile još bolje i kako bi iduće godine govorili opet o rekordnim brojkama u gradu Osijeku.“ – istaknuo je osječki gradonačelnik Ivan Radić obraćajući se okupljenima.  

 

„Ono što smatram da mi trebamo raditi i činiti, i nadam se da u budućnosti neće biti potrebe za ovakvim događanjima, to je da naši radnici koji ovdje žive, koji su ovdje rođeni koji su ovdje škole završili ostanu raditi i živjeti i djelovati kao obitelj, kao pojedinci  na području Slavonije, Baranje i Srijema, istoka Hrvatske. To je cilj i to je ono što trebamo svi kao političari raditi i tome stremiti i nadam se kako godine idu da ćemo sve manje i manje imati upravo potrebe za tražiti radno mjesto van Slavonije i Baranje i Srijema. „- rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić. 

 

„Danas u Osijeku pokazujemo i spremnost i suradnju Ministarstva turizma i Ministarstva rada, hrvatskog zavoda za zapošljavanje da se ozbiljno pripremimo za sljedeću turističku sezonu za koju očekujemo da će ponovno oboriti sve rekorde iz razloga što je Hrvatska s 1.1. postala i dio i Euro i Schengen prostora. Prema tome možemo očekivati, imajući u vidu činjenicu da 60% noćenja dolazi iz Euro područja, 2/3 turista iz Schengen prostora da će svakako to biti mamac za povećani broj dolazaka i noćenja ove turističke sezone 2023.“- izjavio je ministar rada Marin Piletić koji je poslodavce podsjetio da je 1.1. stupio na snagu novi Zakon o radu prema kojemu se za stalne sezonske poslove od sada mogu sklapati ugovori na neodređeno vrijeme.  

Skip to content