U Osijeku održan okrugli stol na temu „Kako iz začaranog kruga siromaštva?“

Objavljeno: 18.10.2022

Predsjednik Gradskog vijeća Vladimir Ham sudjelovao je u okruglom stolu na temu „Kako iz začaranog kruga siromaštva?“ koji se održao na Filozofskom fakultetu u organizaciji Saveza Roma u Hrvatskoj „Kali Sara“. Okrugli stol dio je projekta „Obrazovane Romkinje, osnažene romske zajednice!“ koji Savez Roma provodi s ciljem edukacije mladih Romkinja koje dovršavaju osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje o značajnim temama poput ženskih ljudskih prava, pravu na život bez nasilja, reproduktivnim pravima, a sve s motivacijom za nastavak njihovog obrazovanja.

-U tri obrazovna ciklusa uspjeli smo educirati 200 mladih Romkinja u četiri županije i to Osječko-baranjskoj, Sisačko-moslovačkoj, Brodsko-posavskoj i Međimurskoj županiji – izjavila je Suzana Kunac, voditeljica projekta.

Okruglom stolu nazočio je i Veljko Kajtazi, zastupnik u Hrvatskom saboru koji je napomenuo da je ovo prvi put da je romska udruga nositelj nekog projekta.

-Sve do sada su one bile partneri u određenim projektima i to je dokaz da romska zajednica ima jaku i snažnu udrugu i da su se Romi u Hrvatskoj jako dobro organizirali te da se mogu nositi s takvim projektima – izjavio je Kajtazi.

-Kada je u pitanju postavljanje socijalnog standarda, važno je za napomenuti da je Grad Osijek nekih deset puta iznad onoga što je zakonski minimum i to nam je jako drago jer se doista značajna sredstva ulažu. Ali to je samo ublažavanje posljedica. Ono što se mora učiniti, a to je upravo ono što je u naslovu ovog projekta je prekinuti začarani krug siromaštva. A to se može jedino edukacijom – izjavio je Ham.

Skip to content