U OSIJEKU OD DANAS DVOSTRUKO VIŠE BOLTOVIH E-ROMOBILA

Objavljeno: 21.07.2022

Romobili četvrte generacije će biti raspoređeni na 21 lokaciju, isto kao i do sad, a operativno područje bit će povećano.

Grad Osijek i tvrtka Bolt, vodeća europska platforma za pružanje prijevoza na zahtjev, najavili su službeno proširenje flote Boltovih električnih romobila u Osijeku. Podsjetimo, prije godinu dana, Grad Osijek i Bolt predstavili su pilot projekt najma električnih romobila s flotom od 200 „Bolteka“, na kojim su građani Osijeka prošli više od 500.000 km u posljednjih godinu dana.

Sadašnja osječka flota od 200 Bolt električnih romobila proširena je i unaprijeđena na čak 525 romobila četvrte generacije. Uz dvostruko povećanje broja romobila, iz Bolta su najavili i proširenje operativne zone u kojemu će se oni moći koristiti. Na čak 21 ispostavnoj lokaciji u gradu građani će moći pristupiti ovoj sigurnoj, cjenovno pristupačnoj i učinkovitoj alternativi prijevoza automobilima.

“Nakon godinu dana Bolta u Osijeku, iznimno mi je drago što svjedočimo pozitivnim rezultatima ovog pilot projekta. Građani Grada Osijeka su prepoznali dobrobit alternativne i ekološki prihvatljive vožnje e-romobilima pa je tijekom ovih godinu dana ostvareno oko 500.000 prijeđenih kilometara Boltovim e-romobilima, čime je u značajnoj mjeri smanjena emisija ugljičnog dioksida.

U svibnju smo raspisali Javni poziv za prikupljanje ponuda pružanja usluge iznajmljivanja e- romobila na području Grada Osijeka u kojem nismo ograničili broj električnih romobila jer je protekla godina pokazala da postojeći broj nije dovoljan. Novi ugovor na razdoblje od godinu dana je sklopljen s tvrtkom Bolt čime je osigurano dvostruko više e-romobila nego u prethodnoj godini.

Zahvaljujemo ovim putem tvrtki Bolt na vrlo uspješnoj suradnji, a također i našim sugrađanima što pravilno koriste e-romobile, doprinose smanjenju zagađenja okoliša te rasterećuju prometne gužve u gradu. “ – poručio je zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin.

Ivan Begović, Country manager za mikromobilnost Bolt Hrvatska i Slovenija, istaknuo je: „Drago nam je da je Grad Osijek prepoznao vrijednost i prednosti koje donose Boltovi e-romobili te da smo u posljednjih godinu dana opravdali očekivanja. Željeli bismo istaknuti i da je Grad Osijek u posljednjih godinu dana pružio svesrdnu podršku ovom projektu, a i ovom prilikom željeli bismo i zahvaliti svim građanima Osijeka koji pravilno koriste romobile jer je Osijek grad u kojemu smo imali najmanje situacija s nepravilnim parkingom ili nepravilnim korištenjem romobila. Posljednjih 8 godina u fokusu nam je misija da učinimo prijevoz u urbanim sredinama održivijim, ekonomičnijim te ekološki prihvatljivijim. Naše prepoznatljive zelene električne romobile koriste u preko 200 gradova u svijetu – na ulicama hrvatskih gradova s ovim proširenjem u Osijeku tako će ih biti 1525.“

Podsjetimo, Boltova usluga najma električnih romobila je sigurna, cjenovno pristupačna i učinkovita alternativa prijevozu automobilima. Romobil se otključava skeniranjem QR koda na upravljaču vozila, a prije prve upotrebe, aplikacija će korisniku prikazati upute za sigurnu vožnju i parkiranje Bolt romobila čemu se u Boltu pridaje posebna pozornost. Kako bi ukazali vozačima kako pravilno parkirati romobil, Bolt je pripremio i posebne savjete pod nazivom Umijeće parkiranja kojima se korisnicima savjetuje korištenje označenih zona, adekvatno odlaganje romobila na mjestu gdje će ga drugi korisnici lakše pronaći te parkiranje na ravnoj površini.

Korisnici romobile mogu voziti i parkirati gotovo u cijelom operativnom području Osijeka, osim u zonama u kojima je parkiranje onemogućeno. Bolt je u suradnji s Allianzom pokrenuo i program osiguranja vozača romobila, a uz Dan sigurne vožnje i edukacije o pravilnom korištenju romobila, Bolt je u samu aplikaciju uveo Alate za sigurnost čime se dodatno pridonosi sigurnosti na cestama i naglašava poštivanje svih sudionika u prometu.

Također, Bolt intenzivno promiče i odgovornu vožnju koja podrazumijeva sedam jednostavnih koraka te Drunk driving sigurnosnu značajku koja sprječava vožnju pod utjecajem alkohola, a uključuje se u noćnim terminima kad je veća koincidencija takvih slučajeva.

Skip to content