U Osijeku od 24. do 28. svibnja prava kulturna poslastica: Održava se prvi Panonski festival knjige

Objavljeno: 18.05.2023

Grad Osijek domaćin je Panonskog festivala knjige koji će od 24. do 28. svibnja u Dvorani Gradski vrt ponuditi raznolik program za sve uzraste, uključujući predstavljanje knjiga i razgovore s autorima, radionice za djecu i odrasle, izložbe te druge kulturne i edukativne aktivnosti.

Festival promovira knjige i pisane riječi te potiče čitanje domaće i strane literature, a posjetitelji će moći uživati u novitetima i starijim naslovima te ih kupovati po sajamskim cijenama koje se spuštaju i do 70 posto.

– Ovo je prava kulturna i književna poslastica u našem gradu. Poseban naglasak stavljen je na poticanje i njegovanje kulture čitanja, posebno kod djece i mladih. Za Grad Osijek ovo predstavlja zaista presudnu i veliku kulturnu manifestaciju i pozivamo sve naše građane, stanovnike županije ali i cijele Hrvatske da provedu ugodan i koristan vikend u gradu Osijeku uz bogati sadržaj na Panonskom festivalu knjige – poručila je u četvrtak zamjenica osječkog gradonačelnika Jasenka Crnković na konferenciji za novinare.

Dodala je kako je iz proračuna Grada Osijeka za Festival izdvojeno 120.000 eura.

– Uvjeren sam da će prvi Panonski festival knjige puno toga napraviti i privući brojne posjetitelje. Nama je najznačajnije da se uključe odgojno obrazovne ustanove, škole, djeca i profesori, kako bi se potaklo čitanje kod najmlađih generacija. Osječko-baranjska županija i župan Ivan Anušić daju punu podršku ovom festivalu i uvjeren sam da će ono u narednom periodu imati regionalni karakter. Pozivamo sve da dođu – rekao je zamjenik župana Josip Miletić.

Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK-a Slavko Kozina naglasio je kako je Osijek kao domaćin Panonskog festivala knjige postavio zadnju „zastavicu“ i zaokružio mapu Hrvatske kada je riječ o sajamskim festivalima knjige.

– Dovodimo aktualne pisce, nove knjige i teme koje su vezane na ono što je panonski bazen, odnosno srednja Europa. Dolazi preko 40 nakladnika u Osijek s novim ali i starim knjigama, gdje će biti popusti i do 70 posto, što je kupcima i čitateljima jako važno. Također će biti radionice i edukacije za djecu. Želimo približiti svima ideju da je knjiga medij, a sadržaj knjige sve oplemenjuje – kazao je Kozina.

Urednica programa festivala Ivana Šojat rekla je da program ima 55 vrsta sadržaja, koji uključuju programe i radionice za djecu, kao i programe za odrasle.

– Prvi ćemo u Hrvatskoj imati veliku panel raspravu o Zakonu o hrvatskom jeziku na kojem će sudjelovati ministrica kulture. Imamo i predstavljanje Diplomatske oluje Mate Granića, gostuje nam i veliki mađarski pisac László Végel. Dolazi i Damir Karakaš s njegovim najnovijim romanom Potop. Bit će tu i panel posvećen književnicima koji su rođeni u Slavoniji, ali i žive daleko od nje, poput Julijane Matanović i Pavla Pavličića, a održat ćemo i homage Dubravki Ugrešić. Dovodimo u Osijek uistinu velika i važna imena i bavit ćemo se važnim temama – kazala je Šojat.

Organizator Festivala je Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Osječko-baranjske županije te Grada Osijeka, dok su partneri Festivala Kulturni centar Osijek, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, Turistička zajednica Grada Osijeka i Športski objekti Osijek.

Ulazak na Festival je besplatan.

Cjeloviti program Panonskog festivala knjige dostupan je ovdje.

Skip to content