U Osijeku obilježen Svjetski dan pčela

Objavljeno: 20.05.2022

Predsjednik Gradskog vijeća Vladimir Ham nazočio je današnjem obilježavanju Svjetskog dana pčela koji se organizirao u sklopu provedbe projekta BeePathNet Reloaded iz programa URBACT u kojem je Grad Osijek partner. Cilj projekta je podizanje svijesti o važnosti pčela i divljih oprašivača za bioraznolikost, stvaranje potrebnih pretkoraka za razvitak urbanog pčelarstva te poticanje  održivog razvoja i bioraznolikosti u urbanim sredinama.

Na mini samu koji se održao u sklopu manifestacije, djeca i odrasli imali su priliku kušati med i pčelinje proizvode lokalnih pčelara te vidjeti proces dobivanja meda pomoću vrcaljke i ostale pčelarske opreme.

-Današnjim obilježavanjem Svjetskog dana pčela, osim ovih zabavnih aktivnosti, želimo ukazati i na problematiku hrvatske regulative, jer kao što  znamo, u gradovima u Hrvatskoj je zabranjeno držanje pčela, no u Europi imamo sjajne primjere gdje se košnice drže u samim centrima velikih gradova poput Ljubljane. Čak i naš grad prijatelj Pforzheim na krovu gradske uprave drži košnice i proizvodi „Gradonačelnikov med“ koji se prodaje u humanitarne svrhe – izjavio je Ham.

Skip to content