U Osijeku obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Objavljeno: 27.01.2022

Zamjenica osječkog gradonačelnika Jasenka Crnković, u nazočnosti predstavnika Židovske općine Osijek i zamjenika osječko-baranjskog župana Mate Lukića položila je vijenac kod spomenika „Majka i dijete“ osječkoga kipara židovskog podrijetla Oscara Nemona.

-Danas smo se okupili kako bismo odali počast svim žrtvama holokausta, najvećeg zločina u povijesti čovječanstva. Ovo je dan koji nikada ne smijemo zaboraviti, a kao društvo moramo preuzeti odgovornost te učiti i odgajati djecu promicanjem mira, nenasilja i ljubavi kako se takve stvari više nikada ne bi ponovile- istaknula je zamjenica osječkog gradonačelnika.

– Treba educirati mlade i utjecati na čovječanstvo da se ovakvi zločini više ne ponove – izjavio je zamjenik osječko-baranjskog župana.

U ime Židovske zajednice prisutnima su se obratile potpredsjednica Biljana Majnik Papo i članica Paula Rem.

-Smatramo da je važno obilježavati ovaj datum, ali i sve druge datume sjećanja na žrtve holokausta, na žrtve fašizma i nacizma. Danas želimo vjerovati da je društvo napredovalo, da smo došli daleko od nekih stereotipa, ali vidimo da je na žalost antisemitizam i dalje prisutan u društvu. Vidimo da su prisutne neke tendencije pokušavanja negiranja ili umanjivanja zločina koji su se dogodili. Zbog toga smatramo da je važno obilježavati ove datume i obrazovati mlade osobe , da je važno prisjećati se toga što se dogodilo i prihvatiti odgovornost za povijesne događaje jer jedino tako društvo može napredovati – izjavila je Rem.

Obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta pridružio se i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić kroz kampanju #WeRemember. Osječki je gradonačelnik na svojoj Facebook stranici istaknuo kako nas ,,znanje i svijest o holokaustu uči međusobnom razumijevanju, poštovanju i prihvaćanju”.

Danas je u Židovskoj općini Osijek aktivno 150 članova od više od 3.000 koliko ih je živjelo u Osijeku prije Drugog svjetskog rata.
27. siječnja obilježava se Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta kao podsjetnik na sve žrtve nacističkog režima u Drugom svjetskom ratu. Tog je dana 1945. godine Crvena armija oslobodila više od 7.500 zatvorenika iz najvećeg nacističkog koncentracijskog logora Auschwitza u Poljskoj, a donošenjem Rezolucije o danu sjećanja na holokaust 2005. godine Ujedinjeni narodi proglasili su ga danom sjećanja na milijune žrtava stradalih u holokaustu tijekom Drugog svjetskog rata u kojem je život izgubilo više od 6 milijuna Židova.

 

Skip to content