U Osijeku obilježen Dan smanjenja rizika od katastrofa

Objavljeno: 09.11.2023

Na osječkom Trgu Ante Starčevića u četvrtak je obilježen Dan smanjenja rizika od katastrofa, a Osječani su tom prigodom u prvom simulatoru izrađenom za edukaciju i podizanje svijesti imali prilike osjetiti kako izgleda potres.

Prezentacija opreme je postavljena u okviru projekta „Na putu do smanjenja rizika od katastrofa“ kojega provodi Ravnateljstvo civilne zaštite.

– Predstavljamo projekt Ravnateljstva civilne zaštite ”Na putu do smanjenja rizika od katastrofa” kojim želimo osvijestiti građane, stanovnike Hrvatske, kako se ponašati, pripremiti za nesreće i reagirati, ali i sanirati posljedice. Katastrofe su veliki društveni i gospodarski problem – kazao je Zvonko Grgec, pročelnik osječkog Ureda Civilne zaštite.

– Zahvaljujem Ravnateljstvu CZ na organizaciji ovih sadržaja kojima ćemo sugrađane upoznati sa svime što nas može zadesiti, ali i s načinima nošenja u kriznim situacijama. Iako se nadamo da do katastrofa neće doći, na njih moramo biti spremni, a svjedoci smo neželjenih i teških situacija na području grada Osijeka u posljednje vrijeme, od katastrofalnog požara u tvrtki Drava International, pa sve do poplava i olujnih nevremena. Puno je izazova, ali kao načelnik Stožera CZ grada Osijeka izuzetno sam zadovoljan i zahvalan svim operativnim snagama na njihovom predanom radu i zaštiti građana. To je sustav u kojem su nužne neprestane edukacije i vježbe kako bi se i dalje bilo na visokoj razini spremnosti za odgovor na nesreće i katastrofe – istaknuo je Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Osijeka i načelnik Stožera CZ grada Osijeka.

– Kao što smo se osobito zadnjih godina često uvjerili, priroda je zaista nepredvidiva, pa smo i kroz sustav civilne zaštite OBŽ imali razne intervencije, od požara, visokih vodostaja i izlijevanja rijeka do drugih nepogoda, olujnih vjetrova, tuče, a u intervencijama smo pokazali da smo možda i najspremniji stožer u RH i da smo školski primjer kako treba postupati u kriznim situacijama. Naravno, važna je i potrebna edukacija, od djece do ostalih građana, baš kao i svih pripadnika stožera i operativnih snaga – rekao je Mato Lukić, zamjenik osječko-baranjskog župana i načelnik Stožera CZ OBŽ.

U okviru obilježavanja Dana smanjenja rizika od katastrofa u Osnovnoj školi Svete Ane u Osijeku održana je vježba civilne zaštite.

Skip to content