U Osijeku na Svjetski dan voda otvoreno postrojenje koje rješava problem arsena u vodi

Objavljeno: 22.03.2021

Danas se po 28. put zaredom obilježava Svjetski dan voda koji naglašava vrijednost vode i podiže svijest o globalnoj krizi s vodama, a ove godine pod sloganom „Cijenite vodu“. U Osijeku je obilježen otvorenjem postrojenja za dvostupanjsku filtraciju, a riječ je o 70 milijuna kuna vrijednoj investiciji dogradnje pogona za proizvodnju pitke vode grada Osijeka – iznimno važnom projektu za osječko područje koje obuhvaća vodoopskrbu za 135 tisuća ljudi te kojim se trajno rješava problem arsena.

Otvorenju postrojenja nazočili su zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor Vodovoda Osijek Željko Mandić.

Zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš istaknula je kako je ovim projektom u Osijeku povećan standard komunalnih usluga i pitke vode na iznimno visoku razinu.  – Ovaj veliki projekt konkretan je primjer kako se velike stvari i projekti uspješno realiziraju suradnjom lokalnih, regionalnih i nacionalnih dionika. Zahvaljujem direktoru Mandiću i prethodnom direktoru Jukiću te čestitam u ime Grada Osijeka tvrtki Vodovod Osijek na iznimno uspješnom provođenju projekata financiranih iz EU fondova. Današnji projekt jedan je od šest projekata u okviru EU projekta ,,Poboljšanje vodokomunalne infrastrukture grada Osijeka” ukupno vrijednog 500 milijuna kuna.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić kazao je kako se izgradnjom objekta dvostupanjske filtracije prvi put u Hrvatskoj rapidno smanjila količina arsena u vodi te su se osigurali dosad nezabilježeni uvjeti. – Ovo rješenje u Osijeku fenomenalan je primjer suradnje znanosti, vodotehnike i Vodovoda Osijek, a do toga ne bi došlo bez podrške Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije – napomenuo je Ćorić.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak ocijenila kako upravo ovaj projekt govori da Vlada Republike Hrvatske i resorno ministarstvo zajedno s MRFEU na kvalitetan način koriste sredstva dostupna iz fondova Europske unije, a sve kako bi se dostupnost pitke vode i ispravnost za ljudsku potrošnju osigurali diljem Hrvatske.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković naglasio je da u sklopu obilježavanja Svjetskog dana voda treba uputiti poruku kako “brinemo o kvaliteti vode za ljudsku potrošnju, jer zaštitom vodnih resursa, štitimo zdravlje ljudi”.

Direktor Vodovoda Osijek Željko Mandić rekao je kako je ovim postrojenjem Vodovod Osijek riješio dugogodišnja pitanja kvalitete vode, ne samo glede arsena nego i željeza, mangana te amonijaka. – Pogon smo planirali poštivajući direktive i zakone o vodi za ljudsku potrošnju, danas s ponosom možemo reći kako daje rezultate iznad naših očekivanja. U zadnjih dva mjeseca arsen na ovom pogonu je ispod 1 µg/L, znači deset puta manje nego što to zakon predviđa – zaključio je Mandić.

Objekt postrojenja dvostupanjske filtracije za preradu pitke vode izgrađen je u zapadnom dijelu kompleksa kao nadogradnja postojećeg postrojenja na lokaciji Nebo pustara. Glavne funkcijske dijelove objekta čine predozonizacija, dvije filtrirnice, dva rezervoara za ozonizaciju, prostorije s generatorima ozona i vodosprema te cijevna galerija s distribucijskim crpkama.

Ovim tehnološkim rješenjem – koje prethodi postupku prerade vode u postojećem pogonu za proizvodnju pitke vode – uz korekciju pH vode sa sigurnošću će se postizati koncentracija arsena ispod 6 µg/L, čime je zadovoljena propisana kvaliteta vode za ljudsku potrošnju koja zahtijeva maksimalno 10 µg/L.

Projekt je vrijedan 70 milijuna kuna, od čega EU komponenta financiranja pokriva iznos prihvatljivih  troškova do 55, 5  milijuna kuna, a ostatak od 4,5 milijuna kuna VODOVOD-OSIJEK d.o.o. investirao je iz vlastitih sredstava.

Skip to content