U Osijeku kreće dizajniranje specijaliziranog čipa za bespilotne sustave

Objavljeno: 04.02.2022

Dizajniranje specijaliziranog čipa za bespilotne sustave glavni je predmet sporazuma o suradnji koji su danas potpisali direktor osječke tvrtke Orqa d.o.o. Srđan Kovačević, dekan Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek Tomislav Matić i dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Zagreb Gordan Gledec. Ovom potpisivanju u prostoru Kulturnog centra Osijek, nazočili su župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin.

Prema onom što piše u ovom sporazumu cilj je da sveučilišne institucije u suradnji s privatnom tvrtkom Orqa d.o.o. rade na istraživanju i razvoju tehnologija od strateške važnosti za digitalnu i otporniju Europsku uniju.

“Nama je cilj da ovim projektom pokušamo izgraditi ekosustav pravog dizajna čipova zbog kojih bi Slavonija u budućnosti postala „Silicijska dolina“, najavio je Kovačević razlog današnjeg potpisivanja sporazuma. To će prema njegovim riječima u budućnosti otvoriti prostor otvaranju 20 do 30 novih tvrtki koje će raditi na takvoj vrsti čipa koji komercijalno nije isplativ bez pomoći Europske unije. Uprava ta činjenica da će se u Osijeku početi raditi čip koji nedostaje tržištu i da će se ovom suradnjom osigurati dodatna sredstva iz Europske unije za komercijalizaciju dizajniranja novih vrsta čipova bila je povod Draganu Vulinu da istakne važnost današnjeg događaja. “Ovime hvatamo vlak u proizvodnji čipova o kojim je ovisan cijeli svijet, a koji dolaze većinom iz Azije. Europa se odlučila uhvatiti u koštac s ovim problemom ne samo u proizvodnji, već i razvoju i dizajniranju čipova, ali i stvaranju stručnih kadrova koji će raditi na takvim projektima. Tu je naš zadatak osigurati uvjete da jedan dio te priče bude u Hrvatskoj i Osijeku, stoga mi je drago da FERIT i FER surađuju s osječkom tvrtkom Orqa na koju smo izuzetno ponosni jer je to temelj razvoja ovog kraja. Grad Osijek će im u tome biti pouzdan partner”, rekao je Vulin.

“Grad Osijek je predvodnik različitih inovacija s područja IT industrije, a u suradnji sa Sveučilištem uvjeren sam da će potencijal ove gospodarske grane samo rasti. Današnji ugovor između osječke tvrtke Orqa i FERIT-a te zagrebačkog FER-a omogućava znanstvenu potporu u novim projektima i razvoju novih proizvoda koji će unaprijediti i osnažiti naš IT sektor. Upravo je suradnja sveučilišta i akademske zajednice s tvrtkama i industrijom temelj kvalitetnog razvoja svake zajednice, a Osječko-baranjska županija uvijek će pružati potporu svima koji djeluju za boljitak našeg kraja”, rekao je župan Ivan Anušić.

Dekan FERIT-a izv. prof. dr. sc. Tomislav Matić istaknuo je kako je ovaj sporazum nastavak uspješne suradnje njihovog fakulteta i zagrebačkog FER-a te da će na temelju ovakve suradnje obogatit studijske programe i obrazovati studente koji će odgovoriti svim izazovima na tržištu rada, dok je dekan FER-a Zagreb prof. dr. sc. Gordan Gledec naglasio sinergijski učinak povezivanja ovih dviju institucija s realnim sektorom, a što će u konačnici doprinijeti razmjeni znanja i vještina u kreiranju novih rješenja.

Skip to content