U Osijeku konferencija o kibernetičkoj sigurnosti

Objavljeno: 13.10.2022

Sigurnost osobnih podataka spremljenih u ”oblaku” tema je šeste Konferencije o kibernetičkoj sigurnosti, koja je u Osijeku okupila više od 200 stručnjaka i 42 predavača iz pet europskih zemalja.

Konferencija se održava u organizaciji Hrvatskog instituta za kibernetičku sigurnost čiji je predsjednik Drago Žagar istaknuo kako će se u dva dana konferencije kroz niz predavanja i okrugli stol obraditi teme potencijalnih rizika i opasnosti kod online pohrane podataka, a dio predavanja odnosit će se na poslovne korisnike.

– Željeli smo naglasiti važnost podataka koje svakodnevno pohranjujemo kod trećih strana i na koji način se kvalitetno zaštititi – rekao je Žagar, dok je dopredsjednik HIKS-a kao oblik zaštite podataka naveo redovito ažuriranje aplikacija i programa koje građani koriste na mobilnim telefonima i računalima, kao i čuvanje zaporki te izbjegavanje dijeljenja podataka tamo gdje nisu zaštićeni.

Zadovoljstvo što se konferencija već dugi niz godina održava u Osijeku izrazio je zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin, koji je naglasio ranjivost tvrtki i pojedinaca u kontekstu kibernetičkih napada.

– Gotovo svo poslovanje velike većine tvrtki preseljeno je u digitalni oblik, često i u cloud. Pogledamo li globalnu situaciju i aktualni rat u Ukrajini vidimo koliko je kibernetičkih napada i kako mogu utjecati na svakodnevni život. Posebno je važno sve veću pozornost obratiti na kibernetičku sigurnost – rekao je zamjenik Vulin i dodao kako Grad Osijek, zbog visoke razine zaštite sustava, nije dosad bio žrtva kibernetičkih napada.

Kada je riječ o pojedincima, poručeno je s konferencije, najugroženija skupina su djeca.

Tomislav Ramljak, voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, upozorio je kako je, prema podatcima MUP-a, 2021. godine za 60 posto porastao broj kaznenog djela iskorištavanja djece za pornografiju u digitalnom svijetu.

– U 2021. govorimo o 263 kaznena djela, zbog čega je iznimno bitno ne samo organizirati ovakve skupove nego i podizati svijest kod djece i roditelja, te informirati i educirati djecu o problemima u virtualnom svijetu, jer ako je dijete u svojoj sobi, ne znači i da je sigurno – poručio je Ramljak.

Konferencija se u Osijeku održava 13. i 14. listopada, a program uključuje zanimljive i aktualne teme iz područja kibernetičke sigurnosti, s naglaskom na sigurnost u oblaku (Cloud Security). Konferenciju organizira Hrvatski institut za kibernetičku sigurnost u suradnji s partnerima: Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Atos Hrvatska, ATO Inženjering i Centar za nestalu i zlostavljanu djecu.

Skip to content