U Osijeku dodijeljene glazbene nagrade Porin

Objavljeno: 25.03.2022

U osječkoj dvorani Gradski vrt u četvrtak navečer dodijeljene su glazbene nagrade Porin.

Svečanoj dodjeli nagrada pridružio se i osječki gradonačelnik Ivan Radić, koji je tom prigodom istaknuo kako je Osijek ponosni domaćin 29. dodjele Porina.

– Osijek je poznat po svojoj gastronomiji, gostoljubivosti, prirodnim i kulturnim znamenitostima. Vjerujem da su to doživjeli svi koji su bili i na Tjednu Porina. Danas ovdje imamo najbolje od najboljih, i glazbenike i publiku. Siguran sam da bi se karta više tražila i da je dvorana tri puta veća. Grad organizira mnogobrojne glazbene, kulturne i sportske priredbe te tako pokazujemo da je Osijek vrlo živ grad, s puno događaja, magnet kojemu se tko god dođe uvijek vraća – izjavio je gradonačelnik Radić.

Ponos i dobrodošlicu izrazio je i Josip Miletić, zamjenik osječko-baranjskog župana.

– Slavonija je bogata tradicijskom kulturom i brojnim umjetnicima od kojih možemo istaknuti i prvu hrvatsku skladateljicu Doru Pejačević, ali i druge, koji su utkali svoje znanje u to da mi možemo baštiniti sve ove lijepe trenutke – rekao je zamjenik Miletić.

Izvršni direktor Porina Davor Drezga zahvalio je Gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji na domaćinstvu i svima koji su sudjelovali u organizaciji ovogodišnje dodjele Porina koja se, istaknuto je, održala na velikoj sceni, s produkcijom na zavidnoj razini.

Najvažniju domaću glazbenu nagradu za životno djelo dobili su Jura Stublić, Vera Svoboda i posmrtno, preminuli Aki Rahimovski. Po dva kipića osvojili su Matija Cvek – za najbolju mušku vokalnu izvedbu (za pjesmu “Ptice”) i najbolji album pop glazbe (“Izbirljivo i slučajno”), te Damir Urban. Njegov “Lipanj, srpanj, kolovoz” najbolji je album, a “Sama” pjesma godine.

Kao najbolji novi izvođač nagradu je osvojio Filip Rudan. Za najbolju žensku vokalnu izvedbu nagrađena je Bad Daughter za skladbu “Favourite Game”.

Za najbolji album klasične glazbe Porina je osvojio album “Koncerti za saksofon i gudače” Nikole Fabijanića i “Acoustic Projects Strings”.

Najboljim albumom alternativne glazbe proglašen je album “Portopop” izvođača “Porto Morto”, a za najbolji album jazz glazbe Porina su dobili Zvonimir Šestak Groove Asembly za album “In the Pocket” i Šimun Matišić Quintet za album “Tribute to B.P.”

Publika, gledatelji i slušatelji uživali su u izvedbama sjajnih glazbenika i zvijezda naše glazbene scene – Darije Hodnik, Erica, Filipa Rudana, Gibonnija, Ivanke Mazurkijević, Katarine Krpan, Katarine Kutnar, Matije Cveka, Mayalesa, Nele, Saše Lozara, grupe Silente, Šimuna Matišića, Tine Vukov, TS Berde Banda, Urbana, Vanne, Vokalnog ansambla Brevis i Zvonimira Šestaka.

U ulozi prezentera vidjeli smo poznata lica hrvatskog javnog života koji su na pozornici statue dodijelili dobitnicima u deset od ukupno 37 kategorija – za album, pjesmu godine, novog izvođača, najbolji album zabavne, pop, jazz, klasične i alternativne glazbe te najbolju žensku i mušku vokalnu izvedbu.

Skip to content