U Osijeku 4. Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva

Objavljeno: 26.01.2024

Četvrti Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva u organizaciji Ministarstva poljoprivrede otvoreni su u petak u Gospodarskom centru OBŽ u Osijeku.

Svečanome otvorenju nazočili su predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin, obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić i župani ostalih slavonskih županija, zastupnici u Europskom parlamentu Sunčana Glavak i Karlo Ressler, rektor Sveučilišta J. J. Strossmayera prof. dr. sc. Vlado Guberac, ravnateljica HAPIH-a dr. sc. Darja Sokolić, državni tajnici i drugi uzvanici.

– Iznimno mi je drago što se ovi četvrti Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva održavaju upravo u Osijeku, metropoli Slavonije i Baranje i gradu u kojemu u ovom trenutku imamo rekordnu zaposlenost i sukladno tome nisku nezaposlenost, na što smo iznimno ponosni. U Osijek dolazi najveća investicija ikad američke tvrtka Jabil, ali i niz drugih. Grad u kojemu u ovome trenutku su aktivna 84 projekta ukupne vrijednosti veće od 350.000.000 eura, od čega je više od polovice europskih sredstava i veliki dio sredstava Vlade Republike Hrvatske, Osječko-baranjske županije, naravno i sredstava iz proračuna grada Osijeka. Stoga želim ovdje i spomenuti i zahvaliti na izvrsnoj suradnji s Vladom Republike Hrvatske i s Osječko-baranjskom županijom. Neovisno o ovim ulaganjima u nove moderne tehnologije i razne vrste industrija, svjesni smo kako je upravo poljoprivreda u širem smislu i proizvodnja hrane strateški važna za cijelu Republiku Hrvatsku, a posebno za ovaj naš kraj – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je kako je poljoprivreda visoko na listi prioriteta i u fokusu djelovanja Vlade, jer o tome ovisi prehrambena sigurnost i ekonomska snaga.

– Poljoprivreda je zadnje tri godine prošla kroz teško razdoblje, ali ipak se ostvaruje rast vrijednosti poljoprivredne proizvodnje, što dokazuje da je otporna i izdržljiva. Zadnje procjene o rastu vrijednosti poljoprivredne proizvodnje do kraja 2023. godine govore da će biti rekordnih 3,3 milijarde eura, što je 50 posto više nego 2016. godine, kazao je premijer Plenković.

Podsjetio je kako je u EU-ovom financijskom okviru za razdoblje do 2027. godine za poljoprivredu osigurano 3,8 milijardi eura, što je snažna poluga za razvoj poljoprivredne proizvodnje, ulaganja u ruralna područja i očuvanje tradicije hrvatskog sela.

– Moramo nastaviti jačati hrvatsko selo i poljoprivredu koji su kralježnica sigurnije i ekonomski suverenije Hrvatske u pogledu samodostatnosti u proizvodnji te u opskrbi sigurnom i zdravom hranom – poručio je.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković naglasila je veliki značaj Osječko-baranjske županije za hrvatsku poljoprivredu i šumarstvo. Kazala je kako je značaj nemjerljiv s bilo čim drugim te da Osječko-baranjska županija ima značaj za najviše i dugoročne strateške ciljeve RH, osobito demografije i razvoja ruralnog prostora. Izrazila je zadovoljstvo što se, kako je rekla, na ovim prostorima posljednjih godina značajno povećava broj mladih poljoprivrednika, poboljšava obrazovna struktura poljoprivrednika, čemu su pomogle i aktivnosti lokalne i regionalne samouprave u suradnji s Vladom RH, kao i Sveučilištem u Osijeku.

– Iz Programa ruralnog razvoja na području pet slavonskih županija ugovorili smo više od milijardu eura, a sredstva isplaćena kao potpora poljoprivredi iz drugog fonda su znatno viša. Osječko-baranjska županija, kao prva među njima, ugovorila je projekte i potpore iz PRR u vrijednosti od 443 milijuna eura, pri čemu je do danas isplaćeno oko 350 milijuna eura – kazala je ministrica.

Obnašatelj dužnosti osječko-baranjskog župana Mato Lukić rekao je kako je poljoprivreda strateška grana Osječko-baranjske županije i istoka Hrvatske, te da izravno utječe na rast i razvoj gospodarstva, nova zapošljavanja i općenito na životni standard i prosperitet.

– To potvrđuju i statistički podaci po kojima se na području naše županije nalazi 212.105 ha obrađenih poljoprivrednih površina, tu se obavlja gotovo polovica hrvatske sjetve suncokreta i šećerne repe, trećina pšenice i ječma, petina kukuruza, soje i uljane repice, raspolažemo s gotovo 15 posto od ukupnog broja krava u RH, otkup iznosi 33,3 posto ukupne proizvodnje mlijeka, a prosječna proizvodnja mlijeka po kravi u OBŽ veća je 25 posto u odnosu na prosječnu proizvodnju u RH. OBŽ daje 35 posto ukupne proizvodnje svinjskog mesa u RH. Imamo 12.244 poljoprivrednih gospodarstava – kazao je Mato Lukić.

Nakon svečanog otvaranja Konferencije, ministrica poljoprivrede Marija Vučković uručila je ugovore iz Programa ruralnog razvoja za 24 korisnika, ukupno vrijedne više od 3,5 milijuna eura.

Na 4. Danima poljoprivrede, ribarstava i šumarstva bile su održane panel rasprave na teme: „Komasacija poljoprivrednog zemljišta“, „Izazovi u stočarskoj proizvodnji s posebnim osvrtom na afričku svinjsku kugu“ i „Uspostava Banke hrane u RH – Hrana nije otpad“, te su održane prezentacije „Štete u državnim šumama od olujnih nevremena“, „Ulaganja u šumarstvo – aspekti financiranja održivog gospodarenja šumama na ruralnim područjima“ i „Rezultati i ciljevi u provedbi EU fondova u ribarstvu i akvakulturi“.

Panel rasprave i prezentacije predstavili su stručnjaci tih područja, kao i predstavnici tijela državne, lokalne i regionalne uprave, akademske i znanstvene zajednice te vrijednih poljoprivrednika.

Skip to content