U Osijek doputovala neispričana priča o holokaustu Roma

Objavljeno: 12.04.2018

Izložba je dio međunarodnog putujućeg projekta ,,Kroz Mirandine oči” (Through Miranda’s Eyes) i bavi se temom genocida nad Romima tijekom Drugog svjetskog rata.
Uoči otvorenja izložbe ,,Miranda – holokaust Cigana”, gradonačelnik Ivan Vrkić sa suradnicima primio je saborskog zastupnika Veljka Kajtazija. Na sastanku je najavljena suradnja u angažmanu oko osnivanja udruge Roma, koja bi trebala raditi na poboljšanju životnih uvjeta oko 150 osječkih Roma. Budući da se približavaju novi izbori za predstavnike i Vijeća nacionalnih manjina, a u trenutnom mandatu Grad Osijek nema predstavnika romske nacionalne manjine, gradonačelnik je izrazio svoju potporu i poticaj za odabir predstavnika u novom mandatu. Kao i za ostale predstavnike i Vijeća nacionalnih manjina, Grad Osijek osigurava prostor za rad te financijska sredstva predviđena Proračunom Grada
Nakon sastanka, Kajtazi i Vrkić svečano su otvorili izložbu finsko-romskog umjetnika Veija Baltzara u osječkom Kulturnom centru Eurodom. Izložba predstavlja inovativan način postavljanja radova, a kroz turneju ju je imalo mogućnosti vidjeti 34 milijuna građana Europske unije. U sklopu projekta ,,Kroz Mirandine oči”, izložba obilazi 20 europskih zemalja (Estonija, Latvija, Hrvatska, Slovačka, Mađarska, Češka, Danska, Belgija, Švedska, Albanija, Rumunjska, Velika Britanija, Norveška, Island, Njemačka i dr.) i trajat će 5 godina.
U Osijeku će biti otvorena do 19. travnja 2018. godine i posjetitelji će je moći razgledati od 17.30 do 19.30 sati.

Skip to content