U Muzeju Slavonije otvorena izložba „MUO u Slavoniji – Slavonija u MUO“

Objavljeno: 21.04.2023

U osječkom Muzeju Slavonije u četvrtak navečer otvorena je velika partnerska izložba Muzeja za umjetnost i obrt i Muzeja Slavonije Osijek pod nazivom „MUO u Slavoniji – Slavonija u MUO“. Izložba predstavlja najreprezentativnije predmete iz čak četrnaest zbirki Muzeja za umjetnost i obrt. Većina odabranih eksponata koji će u osječkom Muzeju biti izloženi godinu dana, uglavnom su vezani uz Slavoniju, a ponajprije uz područje Osijeka i okolice.

Izložbu je otvorio Ivica Poljičak, izaslanik ministrice kulture i medija RH, a otvorenju su nazočili i predsjednik osječkog Gradskog vijeća Tihomir Florijančić, pročelnica županijskog Upravnog odjela za kontinentalni turizam Tatjana Turalija, te ravnatelji Muzeja Slavonije Osijek i Muzeja za umjetnost i obrt Denis Detling i Miroslav Gašparović.

Otvarajući izložbu izaslanik ministrice kulture i medija RH, Ivica Poljičak istaknuo je kako je otvorenje ove izložbe događaj koji će trajno ostati upisan u kronici grada Osijeka kao veliki događaj za hrvatske muzeje i za muzejsku djelatnost.

Predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Florijančić istaknuo je značaj svih osječkih velikana koji su dali svoj veliki doprinos kulturi i umjetnosti, a čija se djela mogu vidjeti na ovoj izložbi te pozvao sve Osječane da u narednih godinu dana dođu u Muzej Slavonije i posjete izložbu.

Pozdravljajući brojne posjetitelje, ravnatelj Muzeja Slavonije Osijek, Denis Detling naglasio je kako je izložba „MUO u Slavoniji – Slavonija u MUO“ nastavak dugogodišnje suradnje dvaju ustanova, koja se provodila i institucionalno i kolegijalno, te brigom o predmetima, izložbama i realiziranim projektima. Naglasio je također kako se nada da će se suradnja dvaju muzeja nastaviti i dalje.

Izložba će biti otvorena do travnja 2024. godine. Javnost će u narednih godinu dana na izložbi moći vidjeti brojne reprezentativne predmete iz muzejskih zbirki slikarstva, tiskarstva i knjigoveštva, grafičkog dizajna, starije i novije fotografije, grafike, glazbenih instrumenata, kiparstva, bjelokosti, satova, tekstila, metala, stakla, keramike i namještaja.

Skip to content