U Kulturnom centru otvorena izložba fotografija “Istočne parabole”

Objavljeno: 30.04.2022

Izložba poznatog talijanskog dokumentarnog fotografa Michelea Borzonija pod nazivom “Istočne parabole” otvorena je u petak u Galeriji Kat osječkog Kulturnog centra. Riječ je o izložbi koja nizom fotografija prikazuje život kršćanskih zajednica na Bliskom i Srednjem Istoku.

Otvorenju izložbe, osim njezinog autora, nazočili su i zamjenica osječkog gradonačelnika Jasenka Crnković, ravnatelj Kulturnog centra Osijek Ivan Kristijan Majić, talijanski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Pierfrancesco Sacco, te direktor Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu Gian Luca Borghese.

– Veliko mi je zadovoljstvo što imamo priliku ugostiti naše ugledne goste iz Italije, i jako mi je drago što imamo priliku u gradu Osijeku vidjeti ovakvu prekrasnu i simboličnu izložbu doista genijalnog umjetnika Michelea Borzonija. Pozivam sve građane da dođu i uživaju u ovoj izložbi. Svakako vjerujem da će svatko tko pogleda “Istočne parabole” i pročita tekstove uz fotografije, jako dobro razmisliti o vremenu u kojem živimo i svemu što se događa oko nas. Moram naglasiti da je suradnja između Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu i osječkog Kulturnog centra iznimno dobra. Opet smo pokazali da je kultura ta koja povezuje i gradi mostove između gradova i između država – rekla je zamjenica Crnković.

Ovome projektu Borzoni je posvetio tri godine rada, tijekom kojega je bilježio slike iz života kršćanskih zajednica Bliskog i Srednjeg istoka, na mjestima gdje je kršćanstvo nastalo, a gdje su danas kršćanske zajednice brojčano male i u izumiranju. Talijanski fotograf ih je više od tri godine promatrao kroz objektiv svog fotografskog aparata, živeći na njihovom teritoriju, na mjestima nastanka kršćanstva. Njegov je pristup kao fotografa misaon i distanciran u stvaranju naracije kroz slike gdje prostrani krajolici, kolektivni rituali i portreti interijera imaju istu važnost, podjednako govoreći o prošlosti i dajući uvid u budućnost kršćana na Istoku.

Izložba je realizirana u suradnji Kulturnog centra Osijek i Talijanskog instituta za kulturu, a u Osijeku ostaje otvorena sve do subote, 14. svibnja. Ulazak je slobodan.

 

Fotografije: Andrea Ilakovac/Glas Slavonije

 

 

Skip to content