U Josipovcu prezentirana starinska domaća jela na manifestaciji ”Kaj su naši stari jeli”

Objavljeno: 23.03.2024

Josipovački Zavičajni klub “Zagorec” bio je u subotu domaćin manifestacije “Kaj su naši stari jeli”. Tradicionalno je to okupljanje kulturno-umjetničkih društava i udruga s područja slavonskih županija koji njeguju tradiciju. Uz domaćine, riječ je o KUD-ovima iz Zdenaca, Podgorača, Petrijevaca, Popovca, Bizovca i Josipovca.

Okupljene je pozdravio osječki gradonačelnik Ivan Radić izrazivši zadovoljstvo što se bogatstvo tradicije i kulture u Josipovcu prenosi na mlađe generacije.

– Grad Osijek podržava ovakve manifestacije i partner je svim udrugama, tako i onima u kulturi. Za kulturu izdvajamo nikad veća sredstva, ove godine 5,1 milijuna eura, dok za programe udruga u kulturi izdvajamo čak 38 posto sredstava više nego prošle godine. Nastavit ćemo i dalje tako raditi, posjećivati i podupirati ovakve manifestacije – poručio je gradonačelnik Radić.

Mirko Pavić, predsjednik Zavičajnog kluba Zagorec iz Josipovca, rekao je kako udruga svojim djelovanjem već 26 godina čuva tradiciju roditelja, baka i djedova koji su nekada u Josipovac došli iz Zagorja.

– Htjeli bismo ovdje sačuvati te običaje i kulturu i zato smo organizirali manifestaciju ”Kaj su naši stari jeli”. Naše žene danas su pripremile jela koja nisu moderna, već ono što se nekad jelo, a s obzirom na to da je vrijeme korizme, bit će i korizmenih pjesama – kazao je Pavić.

Skip to content