U osječkoj Industrijskoj zoni Nemetin otvorena tvornica za proizvodnju telekomunikacijskih i elektro ormara

Objavljeno: 27.10.2022

U osječkoj Industrijskoj zoni Nemetin u četvrtak je službeno otvorena poslovna zgrada s proizvodnim pogonom i trening centrom tvrtke Comcross Croatia. Investicija u impozantni objekt od 1800 kvadratnih metara vrijedna je 18 milijuna kuna, a proizvodit će telekomunikacijske i elektro ormare.

Tvornicu su svečano otvorili gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić i direktor Comcrossa Slobodan Ribić, koji ju je tom prigodom nazvao krunom dosadašnjeg poslovanja tvrtke.

– U izgradnju i opremanje uloženo je 18 milijuna kuna, od čega je osam milijuna uloženo samo u proizvodni pogon. Četrdeset i pet posto od ukupnog ulaganja u proizvodni pogon sufinancirano je sredstvima Europske unije kroz projekt ,,Jačanje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju – objasnio je Ribić.

Comcross Croatia trenutačno zapošljava oko 50 ljudi. Svoje su usluge najčešće izvozili u Njemačku, no sada se, kako je pojasnio Ribić, vraćaju na hrvatsko tržište želeći ostvariti brojku od 120 zaposlenih koliko su imali prije pandemijske krize.

– Ovaj pogon je jedinstven u Hrvatskoj i plan nam je zaposliti novih 20-ak inženjera i tehnički obrazovane ljude te spriječiti njihov odlazak u inozemstvo. Grad Osijek je od prvog dana bio snažna podrška u ovoj investiciji te je sufinancirao zemljište na kojem se danas nalazimo i komunalnu naknadu. U ovom proizvodnom pogonu radit će se proizvodnja elektrokomunikacijskih ormara na jedinstven način prema parametrima industrije 4.0. – dodao je Ribić.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić istaknuo je kako je tvrtka Comcross jedan od prvih stanara Industrijske zone u Nemetinu i dobar primjer onoga što Grad Osijek nudi investitorima u ovoj zoni.

– Tvrtka Comcross je izgradila svoj objekt prije isteka roka od 24 mjeseca te time iskoristila sve povlastice zone. Siguran sam da im je to bio vjetar u leđa. Veseli me činjenica da će zaposliti novih 20-ak zaposlenika. Bitno nam je svako radno mjesto, bio to mali, veliki ili srednji poduzetnik – poručio je gradonačelnik Radić.

Podsjetio je kako je Grad Osijek malim i srednjim poduzetnicima ove godine osigurao 4,5 milijuna kuna potpora, te oslobodio investitore obveze plaćanja komunalnog doprinosa kod građenja gospodarskih objekata.

– Naša industrijska zona u Nemetinu, površinom većom od 100 hektara, spada u veće zone. Po komunalnoj opremljenosti, dobroj prometnoj povezanosti, ali i olakšicama za investitore jedna je od najprivlačnijih u Hrvatskoj. U prvoj fazi ugovoreno je svih 25 parcela sa 16 investitora. Koliko je zona privlačna govori i da smo u veljači ove godine raspisali natječaj za drugu fazu i već sada je ugovoreno devet od 11 parcela. Nastavit ćemo i dalje tako raditi te stvarati preduvjete za otvaranje novih radnih mjesta – kazao je gradonačelnik Radić.

Josip Miletić, zamjenik osječko-baranjskog župana, čestitao je na izgradnji objekta poručivši da će oplemeniti Industrijsku zonu Nemetin, ali i generirati nova radna mjesta.

Osječki gradonačelnik naglasio je i kako je, prema podatcima Fine, u Osijeku zabilježen porast broja poduzetnika, broja zaposlenih, prihoda, dobiti i prosječne plaće.

– Po ostvarenoj neto dobiti Osijek je na visokom trećem mjestu u Hrvatskoj. Grad Osijek ne može otvarati radna mjesta, ali može stvarati preduvjete i pozitivno gospodarsko ozračje – zaključio je gradonačelnik Radić.

Skip to content