Trojica u Trnju – nova premijera na Osječkom ljetu kulture

Objavljeno: 09.07.2019

Trojica u Trnju – naziv je predstave koja će premijerno biti izvedena u okviru Osječkog ljeta kulture u četvrtak, 11. srpnja. Realizaciju potpisuje Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku u kojem će zainteresirana publika reprizu moći pogledati već dan kasnije, u petak 12. srpnja. Iako zbog tehničkih razloga predstava neće biti izvedena, kako je ranije planirano, na vanjskoj pozornici – sudeći prema najavama, ni na daskama Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića, predstavi neće nedostajati jedinstvenosti.
Naime, Trojica u Trnju – nastala su prema romanu Pavla Pavličića, u režiji Nikole Zavišića, a ravnatelj Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića, Ivica Lučić – uvodno je pojasnio zašto baš Pavao Pavličić i zašto Trojica u Trnju.
-Pa evo – zato!! To je roman koji govori o jednom prekrasnom prijateljstvu iz vremena kada televizijski program nije trajao duže od 2-3 sata u danu, kad je postojao samo jedan TV program, kada su djeca provodila više vremena na ulici i zajedno, kada roditelji nisu imali mogućnost svaki tren kontrolirati gdje im je dijete i s kim, a sve je to začinjeno kriminalističkom pričom što daje dodatnu dimenziju. – kazao je ravnatelj Dječjeg kazališta dodajući kako ne želi polemizirati je li to vrijeme bilo bolje ili lošije, ali kako mu je zanimljivo prisjetiti se da je upravo osječka Tvrđa u vrijeme njegovog djetinjstva i odrastanja bila kao Trnje.
– Zbog toga mi je drago što se ovaj roman postavlja na našoj sceni i što će osječka publika imati priliku vidjeti što se događalo u Trnju. Moglo je to biti i u našoj osječkoj Tvrđi, kao četvrti koja više nije onakva, kakva je bila prije 50ak godina – naglasio je Ivica Lučić.

Redateljska palica pripala je Nikoli Zavišiću koji četvrti puta surađuje s osječkim Dječjim kazalištem i čije su prethodne predstave na „istim kazališnim daskama“ bile nagrađivane uspješnice.
-Ono što je zanimljivo je – da naši junaci pripadaju nekom drugom vremenu jer nas radnja vraća u početak ’80ih godina prošlog stoljeća. Renault 4, fićo… Nije tu važan lokalni karakter priče koja je smještena u Zagreb, koliko je važna sama priča, odnos između naših junaka i naš današnji odnos prema tom nekom vremenu koje je po mnogo čemu bilo drukčije, uz ostalo i po percepciji protoka vremena – rekao je Nikola Zavišić. Prema njegovim riječima, želja je bila napraviti kazališni film ili filmsko kazalište, što je osječka publika imala priliku vidjeti i na otvorenju OLJK-a.
-Poslužili smo se sličnim sredstvima na drukčiji način i došli do napete i uzbudljive priče koje zapravo ne bi bilo bez velikog strpljenja cijele kazališne i autorske ekipe. Zahvalan sam svima jer su razumjeli ideju, sproveli je u djelo i napravili – uvjetno rečeno, spektakl sa samo četvero ljudi na sceni, ali s cijelom galerijom likova kojih u predstavi ima oko 17 ili 18. Publika će imati priliku vidjeti nešto stvarno uzbudljivo – poručio je redatelj.

Dramaturgiju i dramatizaciju potpisuje Tončica Knez, glazbu i dizajn videa Willem Miličević, a scenske pokrete i koreografiju Maja Huber koja je uz ostalo istaknula kako je bilo lijepo i lako raditi s ljudima koji glume, plešu i pjevaju te nemaju predrasuda ući u novi svijet u kojem se do sada nisu nalazili. Redatelj Zavišić, sa zadovoljstvom je naglasio kako Trojica u Trnju djeluje kao mala predstava, ali iza koje stoji cijela ekipa ljudi.
-Niz imena, nije važno s koje strane se čitaju i rezultat je – drukčija predstava i formalno i sadržajno, nešto što se ne može često vidjeti i zato vas pozivam da to podijelite s nama. – riječi su Nikole Zavišića.

Predstava Trojica u Trnju bit će premijerno izvedena u okviru Osječkog ljeta kulture, a uime Organizacijskog odbora, Dječjem kazalištu i cijeloj ekipi koja iza predstave stoji, zahvalila je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.
-Hvala Vam na prijateljstvu jer prijateljstvo Dječjeg kazališta i OLJK-a traje koliko i samo Osječko ljeto kulture – već 19 godina. Hvala Vam na premijeri koja će nas podsjetiti koliko je prijateljstvo važno u životu. Trojica u Trnju mlađe će gledatelje možda po prvi puta vratiti u prošla vremena, a mi ostali imat ćemo prigodu prepoznati se u svemu. Hvala Vam na prijateljstvu u kojem ćemo uživati u četvrtak na premijeri i dan kasnije u reprizi, ali i svih ostalih 365 dana do idućeg OLJK-a. – poručila je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš dodajući još jedan razlog zašto ju raduje premijera Trojice u Trnju.
– Jedva čekam vidjeti Vaših ruku djelo, a veseli me i da u ovoj predstavi sudjeluje debitant i to ni više ni manje nego u ulozi policajca – Vladimir Ham u svom glumačkom prvijencu – naglasila je predsjednica Organizacijskog odbora OLJK-a.

Trojica u Trnju i cijela ekipa koja iza njih stoji – uz renault 4, fiću i legiće – premijerno očekuje publiku Osječkog ljeta kulture u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića, u četvrtak, 11. srpnja od 20 sati dok će reprizno predstava biti izvedena dan kasnije, u petak, 12. srpnja od 20,30 sati. Ulaznice po cijeni od 20 kuna moguće je kupiti na blagajni Dječjeg kazališta.

Skip to content