Tretmani učinkoviti u Josipovcu, ponavljaju se u Višnjevcu

Objavljeno: 19.06.2021

24 sata nakon tretmana suzbijanja komaraca provedenih 17. lipnja na području Višnjevca i Josipovca, Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije pristupio je brojenju odraslih jedinki. Utvrđena je 80-postotna učinkovitost na području Josipovca, te nedovoljna 30-postotna učinkovitost na području Višnjevca. Izvođač tretmana stoga će o vlastitome trošku u nedjelju 20. lipnja od 19 do 22 sata ponoviti adulticidne tretmane sa zemlje u tom dijelu grada.

Komentirajući rezultate stručnoga nadzora gradonačelnik Osijeka Ivan Radić rekao je kako vatrogasnim mjerama čini sve što trenutačno može te da mu je od prvog dana stupanja na dužnost prioritet rješenje problema komaraca.

– Tretmane provodimo svakog dana i uglavnom su učinkoviti, ali nažalost, zbog stalnih novih ulijetanja komaraca s netretiranih područja, kratkotrajni. Razumijem građane, osobito u Višnjevcu, Sarvašu i drugim dijelovima grada koji graniče s netretiranim površinama. Tamo je najproblematičnije, no nastavit ćemo činiti sve što možemo da u ovakvim okolnostima svedemo brojnost komaraca na minimum. Proveli smo već 35 tretmana, sutra idu dva nova. Znam da nije lako, no da ne tretiramo svaki dan, bilo bi nepodnošljivo. Okolne općine i gradovi moraju se uključiti – poručio je Radić.

Podsjećamo kako će se 20. lipnja, temeljem 36. i 37. preporuke NZJZ OBŽ, u jutarnjim satima od 5:00 do 6:30 provoditi tretmani na području Klise i Sarvaša na površini od 240 hektara. Cijena ovih tretmana je 24 600 kuna, a u slučaju nepovoljnog vremena s oborinama ili većih strujanja zraka, tretmani se odgađaju za sljedeći vremenski povoljan dan.

Pozivamo sugrađane da prilikom provođenja tretmana izbjegnu nepotrebno izlaganje insekticidu, a osobito vozače na pojačani oprez kod nailaska na dimnu zavjesu, te pčelare da zatvore svoje košnice.

Skip to content