Tretmani suzbijanja komaraca učinkoviti u osam dijelova grada, u njih pet ponavljaju se tretmani

Objavljeno: 18.06.2021

Nakon što su 16. lipnja 2021. provedeni tretmani suzbijanja komaraca sa zemlje i iz zraka na području cijeloga grada, Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije utvrdio je sljedeću učinkovitost tretmana: na području Pampasa na razini od 66 posto, na području Juga II na razini od 79 posto, na području Retfale 68 posto, na području Iktusa 73 posto, u Sunčanoj ulici 52 posto, te na području Novoga grada 95 posto.

Željeni učinak nije postignut na područjima Podravlja, Tvrđavice, Bosutskog naselja i Donjega grada, stoga će izvođač tretmana 19. lipnja u tim dijelovima ponoviti tretmane suzbijanja komaraca. Sredstva za sve tretmane koji se ponavljaju osigurava izvođač.

Podsjećamo i kako su rezultati nadzora nad tretmanima provedenim 15. lipnja pokazali učinkovitost na području Vinogradske ulice (83 posto) i Sarvaša (97 posto), te nedovoljnu učinkovitost na području Nemetina. Izvođač tretmana stoga će danas 18. lipnja u tom dijelu grada o vlastitome trošku ponoviti tretmane suzbijanja komaraca.

Napominjemo kako na tretiranim područjima nakon provedenih tretmana u pravilu dolazi do trenutnog smanjenja broja komaraca za 50-90 posto, no zbog neprekidnih ulijetanja komaraca s netretiranih područja – Grad Osijek u skladu s preporukama Zavoda nastavlja intenzivno provoditi tretmane suzbijanja komaraca.

Pozivamo sugrađane da prilikom provođenja adulticidnih tretmana izbjegnu nepotrebno izlaganje insekticidu, a osobito vozače na pojačani oprez kod nailaska na dimnu zavjesu, te pčelare da zatvore svoje košnice.
Grad Osijek dosad je prema preporukama Zavoda proveo larvicidne i kombinirane adulticidne tretmane na ukupnoj površini od 23 316 hektara za koje je utrošio 2,5 milijuna kuna.

Skip to content