Tjedan filantropije u Osijeku

Objavljeno: 19.09.2019

Tjedan filantropije u Osijeku tradicionalno se obilježava posljednjeg tjedna u rujnu kada dvije osječke zaklade – Zaklada Slagalica i Zaklada Srce grada Osijeka – organiziraju niz događaja s ciljem poticanja građanskog aktivizma, solidarnosti i ulaganja u razvoj društva i zajednice. Ovogodišnji Tjedan filantropije obilježava se od 23. do 27. rujna, a cjeloviti program na današnjoj konferenciji za novinare najavila je osječka dogradonačelnica Žana Gamoš zajedno s upraviteljicom Zaklade Slagalica Brankom Kaselj i Vladimirom Hamom, predsjednikom Upravnoga odbora Zaklade Srce grada Osijeka.

Otvaravši konferenciju zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš čestitala je osječkim zakladama što na nacionalnoj razini pružaju dobar primjer suradnje te dodala kako im se ove godine pridružuje i filantropska zaklada iz prijateljskog grada Tuzle.

– Sljedeći tjedan dolazi nam gradonačelnik Tuzle koji, kao i gradonačelnik Vrkić, podupire filantropske zaklade u želji za motiviranjem građana na veću građansku aktivnost i suradnju – najavila je dogradonačelnica Gamoš, a potom se osvrnula na bogatu povijest filantropije u Osijeku: – Sretnici smo jer imamo lijepu filantropsku prošlost, a i u ovom trenutku Osijek se može pohvaliti s velikim brojem volonterki i volontera, i svih onih koji daju svoj doprinos ljepšoj slici i priči u našem gradu, usmjerenoj k pomoći potrebitima.

Ponos projektom ,,Tjedan filantropije u Osijeku” iskazao je i Vladimir Ham koji je istaknuo sve veću vidljivost i uključenost građana u projekt, za koje je – kako napominje – zaslužan bogat program iznjedren dobrom suradnjom dviju zaklada. Iznova je podcrtao cilj Zaklade Srce grada Osijeka rekavši kako im je najvažnije biti na usluzi mladim ljudima koji si žele osigurati bolju budućnost – kako kroz filantropsku akciju ,,Vozimo za vozačke” tako i kroz stipendije potrebitim studentima. Naime, Grad Osijek kao osnivač Zaklade već godinama pomaže obiteljima slabijega imovinskog stanja, ponajprije njihovoj djeci prilikom školovanja.

Upraviteljica Zaklade Slagalica Branka Kaselj također je izrazila zadovoljstvo međusobnom suradnjom osječke dogradonačelnice i dviju zaklada te istaknula kako je upravo bogat program zaslužan za prepoznavanje osječkog Tjedna filantropije na nacionalnoj razini.

A program ove godine započinje subotnjim filantropskim bicikliranjem osječkog dvojca kroz sedam gradova Osječko-baranjske županije, čiji kilometri će pokriti troškove dviju vozačkih dozvola za mlade iz Dječjeg Doma Klasje Osijek. Filantropske aktivnosti nastavljaju se u ponedjeljak u Galeriji Kazamat gdje će biti prikazana izložba o povijesti filantropije u Tuzli i Osijeku, a nastavit će se sve do petka kroz filantropsko-povijesnu vožnju tramvajem, zabavu, filantropsku šetnju, svirke, dobrotvorni buvljak i niz drugih aktivnosti.

Skip to content