Svom gradu s ljubavlju – djelić Makedonije za dušu

Objavljeno: 27.09.2019

Svom gradu s ljubavlju naziv je manifestacije koju je organiziralo Makedonsko kulturno društvo Braća Miladinovci. Ovom su prigodom, vrata prostorija u kojima Društvo djeluje otvorili Osječanima te ih pozvali na druženje uz kušanje makedonskih specijaliteta, poneku makedonsku pjesmu i ples te puno dobre volje.

Tradicionalnu manifestaciju koju MKD Braća Miladinovci organizira već četvrtu godinu zaredom posjetio je i zamjenik gradonačelnika Boris Piližota.
-Izuzetno mi je drago što sam danas ovdje, MKD Braća Miladinovci djeluje već 25 godina u našem gradu i aktivni su u očuvanju svog jezika, kulture i običaja. Ono što je zanimljivo, Društvo čini i veliki broj „Nemakedonaca“ s kojima su povezani obiteljski ili prijateljski ili jednostavno zato jer vole makedonsku kulturu i običaje. U okviru manifestacije Svom gradu s ljubavlju – zaista možemo vidjeti sve što s ljubavlju rade i čime grad nadograđuju svojom kulturom i običajima, a njihova makedonska osječka vrata otvorena su i za sve građane i pripadnike ostalih nacionalnih manjina u Osijeku. – kazao je zamjenik gradonačelnika.

MKD Braća Miladinovci ove godine proslavit će 25. rođendan Društva, a predstavnica makedonske manjine Grada Osijeka Jagoda Treneska Cvetičanin istaknula je kako je manifestacija Svom gradu s ljubavlju njihov doprinos i dar Danu Gradske četvrti Tvrđa.
-U ovim smo prostorijama posljednjih 20-ak godina kao doma i po obilježjima koje ovdje imamo, svi koji dođu kažu da se osjećaju kao da su u svojoj rodnoj Makedoniji. Društvo djeluje i ostavlja trag kao most između Makedonije i Hrvatske, a ova manifestacija, koju je prije četiri godine osmislila naša dopredsjednica Anica Galo svake godine je sve bogatija. Prigodom Dana Gradske četvrti mi imamo naš dan otvorenih vrata i svi su dobrodošli vidjeti gdje djeluju Makedonci i što rade. – istaknula je predstavnica makedonske nacionalne manjine Grada Osijeka dodajući kako jednu trećinu Društva čine Makedonci dok su ostali članovi njihovi sugrađani koji se s njima rado druže.

-K nama dolaze oni koji ne žele zaboraviti materinji jezik ili oni koji makedonski žele naučiti. Imamo dječju sekciju, folklornu, pjevačku, etno-kulinarsku sekciju i svatko može naći nešto kako bi s djelićem Makedonije ispunio svoju dušu, posebno oni koji su nostalgični. – rekla je Jagoda Treneska Cvetičanin te za 26. listopada najavila rođendanski koncert MKD Braća Miladinovci koji će se održati u prostorijama Doma HV-a u Osijeku, a na kojem će gostovati makedonska društva iz Splita, Zadra, Rijeke, Pule i Zagreba.
-Svi se trudimo da ovo Društvo živi i da ostavlja tragove povezivanja između dvije domovine – jedne domovine i jedne tatkovine, kako kažu Makedonci. – naglasila je Jagoda Treneska Cvetičanin.

Kako hrana uvijek ima neki tajni sastojak kojim povezuje ljude, oni koji su posjetili danas MKD Braća Miladinovci iz prve su ruke mogli kušati što su pripremile makedonske domaćice: đevreke, gravče na tavče, ćufte na luku, pečenu papriku s bijelim lukom, razne pite i kiflice, a sladokuscima i baklave, tulumbe, kadaif… Svome gradu s ljubavlju.
-Rado ističem da su naše nacionalne manjine uvijek naše blago i svaka ovakva manifestacija dodatno nas povezuje jer kroz ovakva druženja bolje upoznajemo jedni druge, upoznajemo običaje i kulturu i potvrđujemo multikulturalnost kojom se Osijek ponosi. Pripadnici nacionalnih manjina svoju posebnost ovdje danas dijele sa sugrađanima koji zaista imaju prigodu uživati u različitosti koju Osijek ima. – poručio je zamjenik gradonačelnika Boris Piližota.

Skip to content