Sveučilište u Osijeku – žila kucavica grada

Objavljeno: 29.05.2019

-Dies academicus je poseban dan za osječku akademsku zajednicu i svečana je sjednica Senata posvećena tom danu. – naglasio je rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prof.dr.sc. Vlado Guberac na svečanoj sjednici kojom je proslavljen Dan Sveučilišta prigodom 44. akademske godine i 312. godine visokog školstva u Osijeku.

Prema rektorovim riječima, u svom je razvoju Sveučilište radom i napretkom tijekom 44 godine postalo prepoznatljivo u hrvatskoj i europskoj znanstvenoj i akademskoj zajednici.
-U ovoj akademskoj godini osječku akademsku zajednicu čini 20.084 članova od čega 18.181 studenata i 1.903 zaposlenika na znanstveno/umjetničko-nastavnim sastavnicama i ustrojbenim jedinicama Sveučilišta. – rekao je rektor prof.dr.sc. Vlado Guberac, dodajući kako se nastava izvodi na 121 studiju u okviru 17 znanstveno/umjetničko-nastavnih sastavnica.

Svečanoj sjednici Senata nazočila je i zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš koja je izrazila ponos što Osijek ima uspješno Sveučilište.
-Sveučilište je sa svim mladima koji svoje akademske dane i godine provode u našem gradu uistinu žila kucavica Osijeka, a uime Grada želim zahvaliti i svima koji su u protekle 44 godine dali svoj doprinos izgradnji ugleda našeg Sveučilišta koje je danas programski i sadržajno uspješno, moderno i atraktivno. – istaknula je zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš, dodajući kako će Grad Osijek i ubuduće pružati potporu Sveučilištu te surađivati na svim kvalitetnim projektima i programima koji će još više i bolje regionalno pozicionirati Osijek.

I župan osječko-baranjski Ivan Anušić poručio je kako moramo njegovati, ulagati i računati na Sveučilište, posebno se osvrnuvši na ulogu Sveučilišta u razvoju gospodarstva i znanosti, odnosno IT sektora koji će, kako je rekao, u budućnosti generirati još radnih mjesta te učvrstiti Osijek i Osječko-baranjsku županiju kao hrvatsko IT središte.

Zanimljivo je spomenuti i kako je na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera od njegova osnutka do početka svibnja ove godine diplomiralo ukupno 76.412 studenata.

Skip to content