Svečanost prigodom obnavljanja Čarnojevićevog križa na Suvatovu

Objavljeno: 09.05.2017

Iako je jaka kiša omela planiranu svečanost otkrivanja obnovljenog Čarnojevićevog križa na Suvatovu u Vukovarskoj ulici 229, prigodnim riječima ovaj događaj obilježen je u parohijskom domu Pravoslavne crkve u Donjem gradu.

Zadovoljstvo i radost vraćanjem obnovljenog križa iskazali su svi govornici, počevši od gradonačelnika Ivana Vrkića do dr. Milorada Miškovića, predsjednika Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Osijeka, protojereja stavrofora Ratomira Petrovića, donjogradskog paroha, vlč. Ivana Jurića, donjogradskog župnika te Jaroslava Pecnika.

Grad Osijek kao multikulturalan, multikonfesionalan, multinacionalan srednjeeuropski grad brine o svojoj kulturnoj i sakralnoj baštini, a upravo ta raznolikost običaja i tradicija njegovo je najveće bogatstvo- poručio je gradonačelnik.Na tom tragu Grad Osijek organizirao je i financirao obnovu i rekonstrukciju Križa Suvatovo čiji troškovi obnove i izrade kovane ograde iznose 95.692,50 kn uz troškove projektne dokumentacije od 9.375,00, koju je izradio Krešimir Birnbaum, ovlašteni arhitekt.

Po predanju, Čarnojevićev križ na Suvatovu bio je prvobitno drveni križ iz 1690., a kasnije je zamijenjen mramornim 1691. Ukop d.o.o. i Niteo obrt Križ su izradili od plemenitog kamena kanfanara, a ogradu od kovanog željeza.

Prošle je godine u proljeće, na inicijativu Vijeća srpske nacionalne manjine, obnovljen i zavjetni Križ sv. Marka u Banovoj ulici, a ove je godine bio mjesto okupljanja i obnavljanja običaja osječkih Srba – preskakanja vatre, koje je zadnji puta održano davne 1961.
Ovaj Zavjetni križ protiv kuge podignut je u prvoj pol.18.st. Ban Josip Jelačić u ratnim događanjima u Osijeku 1848/49. dočekan je upravo kod ovog križa svečanim slavolukom i govorom osječkog paroha Lazara Bojića na narodnom jeziku, a u njegovu čast ulica je prozvana Banovom.

Skip to content