Svečanom sjednicom Gradskog vijeća proslavljen 235. Dan grada Osijeka

Objavljeno: 02.12.2021

Svečanom sjednicom Gradskoga vijeća, kojoj je nazočio i predsjednik Vlade Andrej Plenković, u Osijeku je proslavljen Dan grada, ujedno i 235. obljetnica ujedinjenja nekadašnjih zasebnih gradskih dijelova: Tvrđe, Gornjeg i Donjeg grada.

Uz brojne uzvanike iz javnog, gospodarskog, znanstvenog, vjerskog i kulturnog života grada, sjednici su nazočili i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Goran Ivanović, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, te župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

Čestitajući Osječanima, premijer Plenković istaknuo je kako je okosnica vladine politike učiniti sve za boljitak Osijeka i Slavonije te da se nakon pet godina takve politike vide snažni rezultati.

– Brojni projekti i investicije koji se ovdje realiziraju i potpora koja stiže iz svih resora na razini vlade, apsorpcija europskih sredstava i konkretna vidljivost tih ulaganja predstavljaju budućnost grada Osijeka – poručio je premijer Plenković i dodao kako Vlada na području Osijeka ulaže u novi kliničko bolnički centar, distribucijski centar za voće i povrće, koridor VC, modernizaciju zračne luke i luke rasutih tereta, kao i u projekte obrazovne infrastrukture, poput izgradnje nove zgrade 1. gimnazije u Osijeku.

– Sve su to poruke da od Osijeka želimo učiniti pravi regionalni centar istoka Hrvatske, grad koji će privlačiti mlade, sveučilišni grad, grad kulture, gospodarstva i modernih tehnologija – napomenuo je. Premijer je podsjetio kako je Osijek prvi hrvatski 5G grad i da ide ukorak s četvrtom industrijskom revolucijom, što ga čini konkurentnim. Istaknuo je kako će Vlada nastaviti sa svojom snažnom podrškom te najavio revitalizaciju OLT-a.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić rekao je kako s proračunom od preko milijardu kuna Osijek pokazuje volju da aktivira svoj snažni potencijal.

– Rekordnih milijardu i 87 milijuna kuna ovdje su kako bi se ostvarili važni ciljevi. Prvenstveni je cilj nastavak gospodarskog rasta i daljnjeg razvoja grada Osijeka, osnaživanje sustava predškolskog i osnovnoškolskog obrazovanja, podizanje kvalitete objekata namijenjenih kulturi, sportu i rekreaciji, sveobuhvatnije održavanje komunalne infrastrukture te nastavak zaštite najranjivijih skupina naših sugrađana. Sve su to važni ciljevi u godinama pred nama. Visoki ciljevi, uz težnju za racionalizacijom poslovanja unutar gradskog sustava, koji će osigurati održivost i dati kredibilitet našim težnjama – poručio je između ostaloga gradonačelnik Radić.

– Ne samo kao gradonačelnik, već prvenstveno kao Osječanin, svom gradu želim sretan 235. rođendan. Neka već idući dočeka s novim uzletom, vođen velikom željom i obvezom da svakim danom ostavljamo trajan, skladan i bogat doprinos budućim generacijama, kako to naš Osijek i zaslužuje – dodao je osječki gradonačelnik.

Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije kazao je kako je Osijek nositelj političkog, društvenog, znanstvenog, sportskog, kulturnog i gospodarskog života istoka Hrvatske.

– Grad koji ima iza sebe nevjerojatnu povijest, nevjerojatnu sadašnjost, nadam se i vrhunsku, prekrasnu i svijetlu budućnost. Svi mi moramo dati svoj obol, svoj trud i svoje znanje da grad Osijek bude bolji nego što je bio jučer. Grad svakim danom mora napredovati i ima prostora za napredak. To pokazuju svi podatci i sva statistika – rekao je župan Anušić i čestitao Dan grada Osijeka.

Na svečanosti u osječkom HNK dodijeljena su i javna priznanja zaslužnim pojedincima. Zlatnu plaketu ,,Grb Grada Osijeka” za životno djelo primio je Ivan Vrkić, za izuzetan doprinos u izgradnji moderne, demokratske, slobodne i napredne države Hrvatske. Zlatnu plaketu ,,Grb Grada Osijeka” ove su godine primili i Sandra Lončarić, za izuzetan doprinos u području kulture i kazališne umjetnosti, te Specijalna jedinica policije Osijek PU Osječko- županije, za izuzetan doprinos u obrani Republike Hrvatske te razvoju i unaprjeđenju društvenih odnosa.

Javno priznanje ,,Pečat Grada Osijeka’’ primili su tvrtka Mono, za izuzetan doprinos u razvoju i unaprjeđenju gospodarske i istraživačke djelatnosti, te VIS Dinamiti, za izuzetna ostvarenja u području kulture te promicanju grada Osijeka u Hrvatskoj i inozemstvu.

Uime svih dobitnika javnih priznanja okupljenima se obratio i na priznanjima zahvalio Ivan Vrkić, bivši gradonačelnik Osijeka. Osvrnuo se, između ostaloga, na Mirnu reintegraciju hrvatskoga Podunavlja i poručio kako je riječ o jednoj od najuspješnijih mirovnih misija u svijetu. Istaknuo je kako mu je na dužnosti gradonačelnika najvažnije bilo uspostaviti mir u gradu i stabilizirati gradske financije.

Današnja proslava Dana grada Osijeka započela je tradicionalnom budnicom oko osam sati ujutro, kada su pod krošnjama ginka na Trgu sv. Trojstva članovi Hrvatskog obrtničkog pjevačkog i glazbenog društva Zrinski zapjevali ,,Moj Osijek”, himnu grada.

Skip to content