Svečano za Petrovo i Pavlovo – Dan zaštitnika grada

Objavljeno: 30.06.2017

Nabuccom, operom Giuseppea Verdija, u izvedbi osječkog HNK, svečano je jučer otvoreno Osječko ljeto kulture 2017.

Ovaj glazbeni užitak Osječani su podijelili s gostima iz Gradova prijatelja koji u našem gradu borave prigodom Dana zaštitnika sv. Petra i Pavla.

“Danas sam sigurniji nego jučer, da u istinski vrijednim umjetničkim djelima ima više stvarnoga života, nego u našoj virtualnoj svakodnevici. Ta djela potiču nas promišljati uzvišene vrijednosti: slobodu, vrline, zahvalnost, vlastitu egzistenciju i smisao”, rekao je gradonačelnik otvarajući ovogodišnji OLJK.

“Oslobodimo se u danima što slijede matrice, tehnološki napredne virtualne stvarnosti i uživajmo u iznimnim sadržajima Osječkog ljeta kulture: kazališnoj, glazbenoj i likovnoj, književnoj, plesnoj, filmskoj i novomedijskoj umjetnosti.” – poručio je svojim sugrađanima i svim gostima grada na Dravi.

Novoizabrani predsjednik Gradskoga vijeća Željko Požega i drugi potpredsjednik Gradskoga vijeća Karlo Šatvar nazočili su Koncelebriranoj sv. misi u osječkoj Konkatedrali, kojom ova župa također obilježava svoj god.
Na Građevinskom fakultetu u Sveučilišnom campusu održan je danas prijam za izaslanstva gradova prijatelja Pečuha, Pforzheima, Budimpešte XIII. okruga, Tuzle, Nitre i Subotice.

Tom je prigodom održano i predstavljanje Grada Nitre, s kojim ove godine obilježavamo 20 godina suradnje. Otvorena je gostujuća izložba iz Budimpešte XIII. okruga „Suvremena arhitektura XIII. okruga u posljednjem desetljeću“. Gradonačelnik i njegovi zamjenici Žana Gamoš i Boris Piližota izmijenili su sa svojim kolegama lijepe želje i sve zaokružili slavljeničkom tortom proslavljajući 20. rođendan prijateljstva Osijeka i Nitre.

Jasenka Mađarević

Skip to content