Svečano posvećenje križa na Suvatovu

Objavljeno: 14.08.2018

Čarnojevićev križ na Suvatovu potječe po predanju kao drveni križ iz 1690. godine, a kasnije je zamijenjen mramornim. Građani Osijeka srpske nacionalnosti podignuli su kameni križ na mjestu gdje je srpski patrijarh Arsenija III Čarnojević prilikom velike seobe Srba 1690. godine otkrio izvor s vodom i na tom mjestu postavio drveni križ. Iz sačuvanih pisanih izvora poznato je da je križ 1915. godine naredbom Austro-ugarskih vlasti bio rastavljen i premješten u crkveno spremište, a brežuljak na kojem je križ stajao zbog vojnih je potreba srušen. Srpska pravoslavna crkvena opština Osijek postavila je ponovo križ na Suvatovo 1920. godine, koji je 80 godina kasnije od nepoznatih vandala porušen.
Vijeće srpske nacionalne manjine grada Osijeka 2017. godine iskazalo je inicijativu gradonačelniku Vrkiću za obnovom križa uz financijsku pomoć Grada koju je Gradonačelnik prihvatio.
Svečanom posvećenju nazočila je i zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš koja se obratila okupljenima te iskazala zadovoljstvo što je imala čast prisustvovati ovoj svečanosti.

Skip to content