Svečano otvoreni 6. osječki nefrološki dani u Hotelu Osijek

Objavljeno: 17.05.2019

Nefrologija je grana interne medicine i pedijatrije koja se bavi izučavanjem rada i bolesti bubrega. Termin nefrologija dolazi od grčkih riječi nefro (νεφρό) koja označava bubreg i logos (λόγος) u značenju riječ, govor. Nefrolog je liječnik, specijalist interne medicine, koji se bavi profilaksom, dijagnosticiranjem te tretiranjem bubrežnih bolesti. U njegovu je području rada indiciranje potrebe za hemodijalizom, ali i transplatacija bubrega.

Ovim simpozijem od 17. do 19. svibnja – obilježava se pola stoljeća hemodijalize u Osijeku. Povijest nadomjesnog bubrežnog liječenja u Osijeku je za hrvatske, ali i svjetske prilike gotovo pionirska. Urološki odjel osječke bolnice započinje s hemodijalizom 1969., a od 1982. u osječkom KBC-u izvodi se i peritonejska dijaliza, vremenski sukladno rutini u zemlji i svijetu. Prve eksplantacije u Osijeku izvedene su 1989., a prva transplantacija bubrega izvedena 2007. podudara se s ulaskom Hrvatske u Eurotransplant program.

Svečano otvorenje nefrološkog simpozija svojom su nazočnošću uveličali gosti iz susjednih zemalja, zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota, predsjednik Županijske skupštine Osječko-baranjske županije Dragan Vulin, predsjednik Hrvatskog društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju prof. dr. sc. Mladen Konotek, pomoćnica ministra zdravstva dr. Vera Katalinić-Janković i drugi visoki uzvanici, među kojima su posebno pozdravljeni predstavnici Udruge dijaliziranih i transplantiranih.

– Gradska uprava kontinuirano podupire stručne i znanstvene skupove iz područja zdravstva koji se održavaju u Osijeku, budući da je praksa održavanja nacionalnih i međunarodnih stručnih skupova preduvjet razmjene znanja i praćenja onih svjetskih trendova, što Osijek stavljaju na kartu nacionalnih referentnih centara. – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Boris Piližota.

Grad Osijek ulaže proračunska sredstva u uređenje i opremanje KBC-a Osijek. Prošle godine doznačena je pomoć za preuređenje Ginekologije, odnosno dijela rađaonice, dok se ove godine planira izdvojiti ukupno 600 tisuća kuna – Urologiji 250 tisuća, Ginekologiji 100 tisuća, Kardiologiji 100 tisuća i Pedijatriji 50 tisuća.

Tijekom 6. osječkih nefroloških dana, prezentirat će se odabrana područja iz hemodijalize, peritonejske dijalize i transplantacije bubrega. Sudionici će čuti novosti i preporuke za dobru medicinsku praksu te dobiti priliku za iznošenje vlastitih stavova i iskustava.

Skip to content