Svečano obilježena 31. godišnjica pogibije hrvatskih branitelja u Dalju

Objavljeno: 01.08.2022

I ove godine Policijska uprava osječko-baranjska obilježila je tragično stradavanje 20 policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde i četiri pripadnika Civilne zaštite, poginulih u obrani Policijske postaje Dalj. 

Program obilježavanja započeo je puštanjem vijenaca u Dunav, a zatim se nastavio polaganjem vijenaca kod Spomen obilježja u Vinariji Erdut, te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen obilježja ispred Policijske postaje Dalj. Tamo su poginulima, uz obitelji, počast odali i zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin, izaslanica ministra unutarnjih poslova te državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova Irena Petrijevčanin, zamjenik župana Josip Miletić, saborski zastupnik Goran Ivanović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, predstavnici braniteljskih udruga te drugi građani.

– Ovo je mjesto na kojem se 1. kolovoza 1991. godine dogodio težak zločin zbog kojeg je svoje živote izgubilo 39 hrvatskih branitelja kojima dugujemo vječnu zahvalnost i trajno sjećanje. Za mene ova obljetnica ima posebnu važnost jer sam i ja prije 31 godinu bio ovdje te kao petogodišnjak prognan za vrijeme rata, a brojni članovi moje obitelji su izgubili živote u stvaranju hrvatske neovisnosti – rekao je zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin.

– Danas odajemo počast mučki ubijenim hrvatskim braniteljima u Dalju koji su svoje živote ugradili u stvaranje slobodne i neovisne Republike Hrvatske, a prisjećamo se i prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana koji je tada imao snage povesti Hrvatsku u smjeru samostalnosti i neovisnosti. Herojima Domovinskog rata sloboda bješe draža od života i oni koji su pali, traju u nama koji živimo, a tako će biti uvijek – kazao je zamjenik župana Josip Miletić.

Skip to content