Svečano obilježen nacionalni Dan dobrovoljnih darivatelja krvi

Objavljeno: 25.10.2021

Gradsko društvo Crvenog križa Osijek upriličilo je obilježavanje nacionalnog Dana dobrovoljnih darivatelja krvi dodjelom zahvalnica i priznanja višestrukim dobrovoljnim darivateljima krvi s područja Osijeka. Ovaj se dan u Republici Hrvatskoj obilježava od 1953. godine kada je 25. listopada u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi koju je organizirao Hrvatski Crveni križ koji danas osigurava 80 posto iskazane potrebe za dozama krvi u Hrvatskoj, a ujedno okuplja i najveći broj dobrovoljnih darivatelja krvi.

-Ljudi velikog srca, čestitam vam vaš dan. Vi ste naš ponos jer ste davanjem jednog dijela sebe pomogli mnogim ljudima. Hvala vam na tome. Iz osobnog iskustva vam svima zahvaljujem, jer da nije bilo vas, vjerojatno ni mene ne bi bilo ovdje – izjavila je zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković u prigodnom obraćanju.

-Mi smo najbolja zemlja u jugoistočnoj Europi po samodostatnosti krvi, što znači da od 1975. godine u Hrvatskoj nitko nije preminuo zato što nije bilo krvi – izjavio je Primarius Josip Jelić, predsjednik Hrvatskog Crvenog križa i naglasio kako od 109 lokacija na kojima Crveni križ djeluje na području Hrvatske, Osijek prednjači u prikupljenim dozama krvi. Ova je činjenica još dodatno potvrđena tijekom proteklih godinu i pol dana za vrijeme trajanja pandemije kada je u Osijeku prikupljeno 140 posto od doza koje su bile predviđene.

Stoga ne iznenađuje činjenica da je ovom prigodom u Osijeku gotovo 100 dobrovoljnih darivatelja primilo priznanja za višestruko darovanu krv, od čega jedna osoba za više od 150 darivanja, sedam osoba za više od 125 darivanja, pet osoba za više od 100 darivanja, dok je obitelj Kujek dobila priznanje za darivanja više članova jedne obitelji za ukupno 147 dobrovoljnih darivanja krvi.

Skip to content