Svečano obilježen Dan zaštitnika Nitre, sv. Ćirila i Metoda

Objavljeno: 07.07.2022

Zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković posjetila je prijateljski grad Nitru prigodom obilježavanja Dana zaštitnika njihova grada, sv. Ćirila i Metoda. Gradovi Osijek i Nitra su potpisali Sporazum o prijateljstvu i suradnji 1997. godine, a tim je Sporazumom Grad Osijek nedvojbeno stekao velikog prijatelja u Slovačkoj.

Zamjenica se susrela s gradonačelnikom Nitre Marekom Hattasom, zamjenikom gradonačelnika Miloslavom Špotákom, menadžerom Grada Martinom Horákom te gradskim vijećnikom Milošem Dovočovičem. U Osijeku žive i vrlo su aktivne 22 nacionalne manjine, a Slovaci su izuzetno aktivni u nastojanjima za očuvanjem jezika, kulture, kuhinje i tradicije manjina, na što smo više no ponosni.

Uz Osijek u Nitri su boravili i drugi predstavnici gradova prijatelja Nitre – Kroměříž iz Republike Češke, Spišská Nová Ves iz Slovačke Republike, Veszprém iz Mađaraske, Bački Petrovac iz Republike Srbije te České Budějovice iz Republike Češke. Zamjenica je naglasila da se radujemo nastavku dosadašnje suradnje, posebice u području gospodarstva, kulture, obrazovanja, turizma i EU projekata, a dio planiranog već se i potvrdio tijekom susreta s direktoricom Kreativne riznice Katarinom Živanović jer su dogovorene konkretne projektne aktivnosti.

Skip to content