Svečano obilježen Dan osječkih branitelja

Objavljeno: 28.06.2021

Središnji dan programa proslave Dana osječkih branitelja, Dana hrvatskih dragovoljaca Osječko-baranjske županije i obilježavanje 30. obljetnice od osnutka 106. brigade, započeo je otvorenjem Spomen sobe u Ulici Petra Svačića 36. U njoj su izložene fotografije 197 poginulih i nestalih pripadnika 106. brigade ZNG-a i Hrvatske vojske. Ukupno je kroz brigadu prošlo čak 12.066 branitelja, od kojih je 850 teže ili lakše ranjeno. Svečanost se nastavila već tradicionalnim mimohodom hrvatskih branitelja od spomenika “Crvenom fići” u Vukovarskoj ulici do Spomen obilježja hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata na Trgu slobode.  U mimohodu te u paljenju svijeća i polaganju vijenaca sudjelovao je i gradonačelnik Ivan Radić sa svojim zamjenikom Draganom Vulinom.

Program se potom nastavio održavanjem svečane akademije u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, na kojoj su nazočili predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, saborski zastupnik Goran Ivanović kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, državni tajnik Špiro Janović kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministra hrvatskih branitelja Tomislava Medveda, Ladislav Bece kao izaslanik ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, general Željko Ljubas kao izaslanik ministra obrane Marija Banožića, gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, zamjenik župana Mato Lukić, predstavnici udruga 106. brigade i hrvatskih dragovoljca OBŽ te drugih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, o čemu je svjedočilo i njihovih 20 zastava na pozornici HNK-a.

-Tko god je ostao ovdje sa sviješću, potrebom da se bori i da aktivno u tome sudjeluje, na izravan ili na neizravan način, pomažući, zaslužuje vječnu spomenicu hrvatske zahvalnosti – izjavio je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i zaključio kako je vrijednost branitelja to što su rijetki i dobri ljudi.

Predsjednik Zoran Milanović ujedno je dodijelio priznanja zaslužnim pojedincima, a odlikovanje Red Nikole Šubića Zrinskog za junački čin u Domovinskom ratu primio je Eduard Bakarac, koji je bio i prvi ratni zapovjednik 106. brigade, Red bana Jelačića za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske te za osobite vojne zasluge u njihovom ustroju Dubravko Pancić, Red hrvatskog križa za teško ranjavanje u Domovinskom ratu Zorislav Samardžija i Antun Slivka, a Red hrvatskog trolista za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu i u iznimnim okolnostima u miru primili su Anto Gelo i Branko Džanko te Zoran Bušić – posmrtno, pa je odlikovanje preuzeo njegov sin Fran Bušić.

– Ovi hrabri ljudi dali su nemjerljiv doprinos obrani ne samo grada Osijeka već i cijele Hrvatske, na čemu smo im vječno zahvalni. Danas smo također otvorili spomen sobu u počast poginulim i nestalim pripadnicima 106. brigade, a brigu o braniteljskoj populaciji koja je utkala temelje hrvatskoj državi nastavit ćemo i u buduće – istaknuo je Radić.

 

 

 

Skip to content