Svečano obilježen Dan nacionalnih manjina Grada Osijeka

Objavljeno: 10.05.2022

Prigodnim programom na pozornici, nastupom pjevačkih i plesnih skupina jedanaest nacionalnih manjina, te gastro i etno ponudom na štandovima, započele su svečanosti obilježavanja Dana nacionalnih manjina Grada Osijeka.

Nazočne goste i sudionike pozdravili su ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri, potpredsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Vladimir Ham, te gradski vijećnik Anto Đapić uime osječkog gradonačelnika Ivana Radića.

– Osijek kao grad je svakako primjer suživota u duhu pluralizma i tolerancije prema drugom i drugačijem. Ja, kao čelnik Ureda, i moj stručni tim, tu smo na dispoziciji doslovno 365 dana u godini kako bi vam pomogli riješiti sve one nerazriješene probleme koji postoje, a postoje u svim područjima pa tako i u ovome – poručio je Tahiri.

– Radosni smo što u Osijeku vidimo toliku šarolikost i toliku aktivnost nacionalnih manjina, jer ono što Savjet za nacionalne manjine radi i potiče je upravo to, očuvanje tradicije, običaja, one kulturne autonomije u svim oblicima u kojima dolazi i drago nam je da smo i ove godine uspjeli proračun kojim se financiraju te aktivnosti povećati za nekakvih pet posto – rekao je Ham.

– Osijek je grad koji je neizmjerno ponosan na svoju multikulturalnost, multikonfesionalnost i činjenicu da je ovo jedini grad u Hrvatskoj koji ima zastupljeno 22 nacionalne manjine u Hrvatskoj. To je zaista nešto na što mi svi građani grada Osijeka možemo biti ponosni, jer to govori o našoj toleranciji, o našem suživotu. I u najtežim vremenima rata ta tolerancija i harmonija dolazile su do izražaja – kazao je Đapić uputivši posebne pozdrave predstavnicima ukrajinske nacionalne manjine.

– Uime Grada Osijeka želimo im sve najbolje u vremenu koje je pred njima. Znamo koje teške trenutke proživljavaju, ali vjerujemo i nadamo se i molimo da sve to završi na način koji je jedini ispravan i pravedan – dodao je Đapić.

Program je nastavljen u ponedjeljak „ Razgovorima s knjigom“ u kojima su pripadnici nacionalnih manjina kroz ležeran razgovor predstavili dio svog bogatog izdavačkog opusa. Sudionike je pozdravila zamjenica osječkog gradonačelnika Jasenka Crnković koja je tom prigodom poručila:

– Danas govorimo o važnosti pisane riječi, književnosti i cijelome bogatstvu koje pružate našem gradu. Grad Osijek je vaš vjerni partner, vaš vjerni sugovornik i saveznik koji je uvijek podupirao rast, razvoj i djelovanje svih nacionalnih manjina. Uvijek smo poticali međusobnu suradnju između nacionalnih manjina i dalje ćemo vam stajati u potpunosti na raspolaganju – istaknula je zamjenica Crnković.

U ,,Razgovorima s knjigom” sudjelovali su Anamarija Lukić (Osijek gradonačelnika Vjekoslava Hengla), Vesna Brust (Magdin dnevnik), Andrija Kuric (Slovački svećenici, nositelji prosvjete i kulture u Hrvatskoj), Zita Jukić (Predbračni dogovori i zapisi), Milenko Vasiljević (Moja radost i moja tuga u 65 pjesama), Sabina Koželj Horvat (Deseta dežela), te Julijana Mladenovska  Tešija (Na kauču Sigmunda Freuda).

 

Skip to content