Svečani prijam gradova prijatelja

Objavljeno: 29.06.2019

Izaslanstva gradova prijatelja, goste Grada Osijeka prigodom proslave Dana zaštitnika grada, svetih Petra i Pavla, primio je zamjenik osječkog gradonačelnika Boris Piližota. Prijam je upriličen na lijevoj obali Drave, u ZOO hotelu, gdje su izaslanstva Pforzheima, Vicenze, Canada Baya i Czestochowe pristigli kompom, a srdačni doček glazbom je uljepšao Komorni orkestar Tamburaške škole Batorek. Grad Osijek ove godine posebno obilježava 25 godina prijateljstva i suradnje s njemačkim Pforzheimom, pet godina prijateljstva i suradnje s Vicenzom te godinu dana od uspostavljanja suradnje i prijateljstva s australskim Canada Bayom.

Pforzheim

Zamjenik gradonačelnika Boris Piližota simbolično je gradonačelniku Pforzheima Peteru Bochu darovao bisernicu, kako bi, prema Piližotinim riječima – i buduća suradnja bila kao pjesma.
-Drago mi je da smo započeli jutro glazbom i zahvaljujem Vam se na gostoprimstvu jer sam prvi puta u Osijeku. Kako je i meni ime Peter, zadovoljstvo mi je na Dan vaših zaštitnika, svetih Petra i Pavla biti u Osijeku. – kazao je gradonačelnik Pforzheima naglasivši kako je dio mozaika daljnje suradnje i zajednički EU projekt „Angažirani za Europu“ kojem je cilj još bolje umrežiti, ojačati i povezati gradove na međunarodnoj razini.
-Ono što svi želimo je – razmijeniti kompetencije kako bismo u zajedničkoj suradnji bili što jači i zato mi je drago što imamo priliku podijeliti iskustva te neka od njih prenijeti i na svoju zajednicu – rekao je Peter Boch.

Canada Bay

Iako Osijek i australski Canada Bay dijele tisuće kilometara, gradonačelnik Angelo Tsirekas posebno je podcrtao duboke korijene povezanosti dva kontinenta.
-Drago mi je biti ovdje u srcu Europe i želim istaknuti da su mnogi u našem australskom izaslanstvu rođeni u Europi ili ovdje imaju obitelj. I ja sam jedan od njih i zato želim naglasiti da svi ovdje dijelimo duboku povezanost. Sjeme suradnje naša dva grada zasađeno je prije godinu dana i danas smo ovdje kako bismo tome dodali još energije i potaknuli što bolji rast. Zajedničke su nam točke suradnje na kulturnoj, političkoj i gospodarskoj razini pa je ovo sjajna prilika iznijeti najbolje iz naših zajednica. – kazao je Angelo Tsirekas.
Potpredsjednik Australsko-hrvatske gospodarske komore, Osječanin i Australac te jedan od zaslužnih za suradnju Osijeka i Canada Baya Zvonimir Kurtović, uz najbolje želje gradonačelniku Ivanu Vrkiću kazao je i kako prijateljstvo ova dva grada otvara mogućnosti dodatne razmijene dobara i usluga što će, kako je rekao, zasigurno donijeti nove ideje u brojnim zajedničkim područjima zanimanja.

Vicenza

Na pet godina prijateljstva s Osijekom osvrnuo se i izaslanik gradonačelnika Vicenze, ujedno i gradski vijećnik Leonardo de Marzo koji je potvrdio kako su ovakve prigode uvijek i mogućnost razvijanja ideja koje svaki sudionik može ponijeti kući.
-Vicenza uvijek želi sklapati nova prijateljstva i povezivati se s drugim gradovima diljem svijeta, zato želim zahvaliti ne samo domaćinima nego i svim našim zajedničkim prijateljima. Sveti Petar i Pavao važni su i u Italiji pa mi je drago čestitati imendan Peteru Bochu, gradonačelniku Pforzheima, a uz to poručiti svima da smo otvoreni za stvaranje daljnjih poveznica i pokretanje novih projekata – kazao je Leonardo de Marzo.

Czestohow

Izaslanica poljskog grada Czestochowa i predstavnica Njemačko-poljskog društva Malgorzata Niemiec-Knas zahvalila je na prijmu naglašavajući kako s Osijekom, Pforzheimom i Vicenzom dijeli zajednički projekt i odlična iskustva. Upravo je to razlog zbog kojeg će, prema njenim riječima, podržati svaku suradnju gradova i država koju i sami žele još dodatno produbiti.

Osijek

Zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota uime svih sugrađana i gradonačelnika Ivana Vrkića zahvalio je gradovima prijateljima na dugogodišnjoj povezanosti i suradnji kao i zajedničkom promicanju vrijednosti koje oplemenjuju kako ljude tako i prostore u kojima živimo.
-Ove su godine u fokusu njemački Pforzheim, talijanska Vicenza i australski Canada Bay s kojima nas, uz poljski Czestochow povezuju zajednički projekti, ali i iskustva kojima možemo na najbolji način stvoriti dodatnu vrijednost našim zajednicama. Zajedničko je dobro ljudi uvijek na prvom mjestu zbog čega je dobrodošao svaki novi prijedlog koji ćemo u narednim godinama prijateljstva pretočiti u konkretne korake, a ovakva okupljanja uvijek su motiv i prigoda otvaranju novih perspektiva i mogućnosti. – rekao je Boris Piližota.

Boravak u Gradu na Dravi, gosti su nastavili obilaskom turističkih ljepota u okolici Osijeka, a u svoje će gradove, prema njihovim riječima, ponijeti sve najbolje što su imali prigodu saznati u Osijeku i međusobno podijeliti te tako podići razinu prijateljstva i suradnje za još jednu stepenicu.

Skip to content