Svečana sjednica Gradskog vijeća

Objavljeno: 02.12.2019

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Osijeka, prigodom obilježavanja Dana grada, održana je u Hrvatskom narodnom kazalištu. Uz brojne uzvanike iz javnog, gospodarskog i kulturnog života grada, svečanosti su nazočili izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar turizma Gari Cappelli te izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i predsjednika Hrvatskog sabora, župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

Predsjednik Gradskog vijeća Željko Požega naglasio je kako je Osijek – otvoreni grad u nacionalnim i međunarodnim okvirima koji sustavno stvara pretpostavke za razvoj iznimnih znanstvenika, izvrsnih umjetnika, vrhunskih športaša i uspješnih poduzetnika.
-Grad Osijek je danas brendiran kao prepoznatljivo cikloturističko odredište, mjesto održavanja glasovitog Pannonian Challengea, Osječkog ljeta kulture, brojnih manifestacija, športskih natjecanja, kongresa, znanstvenih i stručnih skupova te svega onoga što ovaj grad čini poželjnom destinacijom kontinentalnog turizma sa dvoznamenkastom stopom rasta. Osijek se može pohvaliti Urbanom aglomeracijom koja je uvjerljivo najuspješnija u Republici Hrvatskoj. Grad Osijek ima Centar izvrsnosti koji omogućava rano prepoznavanje i poticanje darovitosti naših učenika. U Osijeku se gradi Poduzetnička zona IT park kao svojevrsna košnica naše, u srednjoeuropskim okvirima prepoznatljive, ICT industrije. Ove godine poticaji poduzetništvu povećani su za 30 puta u odnosu na 2016. godinu te iznose preko 7 milijuna kuna kroz osam različitih mjera. Također, uvedene su posebne pogodnosti za IT sektor i investitore u Eko-industrijsku zonu Nemetin gdje se zemljište za izgradnju poslovnoga objekta može dobiti po vrlo niskoj cijeni, čak i besplatno. Studija Svjetske banke Doing Business u Europskoj uniji smjestila je Osijek na drugo mjesto po lakoći poslovanja u Republici Hrvatskoj. Modernizacija javnog Gradskog prijevoza putnika vrijednosti oko 750 milijuna kuna, nakon nabavke novih autobusa, ide dalje svojim tijekom u fazu izgradnje infrastrukture. Osijek je i dalje u prestižnoj kategoriji najtransparentnijih hrvatskih gradova. – naglasio je predsjednik Gradskog vijeća.

Prema riječima Željka Požege – gradska uprava promišlja o tome kako Osijek razvijati i pozicionirati u budućnosti. Uz rekonstrukciju i obnovu Tvrđe koja će biti nositelj turizma cijele regije, jedna od takvih, strateških odluka, kako je istaknuo Željko Požega – je i nedavno kandidiranje za prvi hrvatski 5G grad.
-Svi navedeni projekti nikome ne smiju biti niti razlog niti povod da se hvali stanjem u gradu, dokle god postoji i jedan Osječanin ili Osječanka koji odlaze u svijet u potrazi za poslom i boljim prihodima. Ali, isto tako, hitno se mora promijeniti iskrivljena medijska slika ovoga prekrasnog grada koji je vrlo sigurno, mirno i ugodno mjesto za život. Treba vrlo jasno reći da svi relevantni ekonomski pokazatelji već nekoliko godina nedvojbeno pokazuju gospodarski rast grada Osijeka i to znatno više od ostalih gradova u županiji i cijeloj Slavoniji i Baranji. Za kraj, nikad ne zaboravimo našu darovitost i kreativnost. Sjetimo se naše gimnazije, jedine na svijetu što je iznjedrila čak dva nobelovca – Lavoslava Ružičku i Vladimira Preloga te biskupa Josipa Jurja Strossmayera. Sjetimo se i nedavno preminulog Branka Lustiga, počasnog građanina grada Osijeka, još jednog blistavog primjera kako se ime našega grada treba pronositi po svijetu. Poštovani uzvanici i dragi sugrađani – neka nam je sretan Dan grada Osijeka. – poručio je predsjednik Gradskog vijeća.

Izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i predsjednika Hrvatskog sabora, osječko-baranjski župan Ivan Anušić, kazao je, između ostalog, kako podupire sve projekte koji se rade kako bi Osijek stekao status kakav treba imati.
-Danas je grad Osijek, kao i cijela Slavonija i Baranja, često medijski nepravedno stavljen u negativan fokus, s čime se ne slažem, no naravno da može i treba biti bolje. Mi smo odgovorni i obvezni napraviti da bude bolje sutra, a Županija u tomu želi sudjelovati zajedno s Gradom Osijekom – rekao je Ivan Anušić dodajući kako Osijek mora biti istinska metropola istočne Hrvatske oko koje se razvijaju svi ključni projekti.

Ministar turizma Gari Cappelli i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske – izrazio je zadovoljstvo riječima predsjednika Gradskog vijeća koji je govoreći o Osijeku prvo spomenuo turizam.
-To mi je rijetkost kada dođem na kontinent te se želim zahvaliti na fantastičnoj klimi koja se stvorila kada smo imali Dane hrvatskog turizma. Želim se zahvaliti svim Osječankama, Osječanima kao i žiteljima svih pet slavonskih županija, na gostoprimstvu koje ste pružili i kojeg sam rijetko gdje susreo u Hrvatskoj. – rekao je ministar turizma Gari Cappelli.

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske istaknuo je i kako će Vlada učiniti sve kako bi projekte koje su potpisani u što kraćem roku i realizirali.
-Da vidite da želimo ravnomjeran razvoj, da razmišljamo o ovim krajevima, da se proces odlaska mladih ljudi zaustavi, da se vidi da ovaj kraj ima potencijale, da se razvija i da budućnost naše djece postoji. Još jednom vam želim čestitati, svim Osječankama, Osječanima, još jednom vam se želim duboko zahvaliti za sve što činite za Hrvatsku, za hrvatski turizam, za sve nas i budućnost naše djece. – kazao je izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske dodajući da se samo zajedništvom može postići cilj koji svi žele – bolju i kvalitetniju budućnost.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća dodijeljena su i javna priznanja Grada Osijeka.
Grb Grada Osijeka za životno djelo dobila je Zlata Živaković Kerže – za jedinstven doprinos znanosti i istraživanju zavičajne povijesti. Zlatna plaketa Grb Grada Osijeka dodijeljena je – Vladi Gubercu za izuzetan doprinos u području znanosti, Franji Batoreku – za izuzetan doprinos kulturi grada i njegovanju tradicijske glazbe, Zvonimiru Mitru – za promicanje grada Osijeka i Republike Hrvatske u inozemstvu te Caritasu Osijek – za izuzetan doprinos u području socijalne skrbi i humanitarne djelatnosti. Pečat Grada Osijeka dobili su: Ivica Lučić, Joco Đukić, Vlado Grozdanić, Željko Barić, Udruga Bojna Frankopan, Gradski ogranak UHDDR-a, Konjički klub Osijek te Udruga Šokačka grana Osijek.

Skip to content