SVEČANA DODJELA MIROVNE NAGRADE „KRUNOSLAV SUKIĆ“ 2021.

Objavljeno: 09.12.2021

Zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković nazočila je svečanoj dodjeli Nagrade za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić“ 2021. u Kulturnom centru.

Crnković naglašava da Grad Osijek od samih početaka, dakle već 13 godina podržava mirovnu nagradu Krunoslav Sukić i napore koje Centar za mir ulaže u izgradnju društva utemeljenog na kulturi mira. Zahvaljujući Centru za mir i mirotvornoj nagradi Krunoslav Sukić, Osijek je prepoznat kao grad kulture i mira, a današnji dobitnici pridružuju se uistinu odabranoj skupini pojedinaca, organizacija i institucija koji su svojim radom doprinijeli zaštiti i promociji ljudskih prava.

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek je 2009. godine utemeljio nagradu i priznanja za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava u čast jednog od svojih osnivača, mirovnog aktivista i humaniste Krunoslava Sukića čije je obrazovanje, znanje i djelovanje bilo motivirano prepoznavanjem i uvažavanjem dostojanstva, integriteta i prava svakog čovjeka, pa i šire – svakog živog bića i svega stvorenoga.

Nagrada i priznanja „Krunoslav Sukić“ su namijenjeni pojedincima, organizacijama i institucijama za osobit doprinos u zaštiti i promociji ljudskih prava i sloboda čovjeka i dosljedno promicanje kulture mira i nenasilja u Hrvatskoj i njenom okruženju te uključuje i inicijative iz zemalja Zapadnog Balkana koje imaju utjecaj na izgradnju mira u Republici Hrvatskoj.

Ovogodišnji dobitnici:
Nagrada za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava: Miri Bilopavlović i Lori Vidović.

Priznanja za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava

Centru za kulturu dijaloga
Mirovnom institutu iz Ljubljane
Melaniji Mešić (posthumno)

Priznanja za knjigu godine 2020./2021.

Ivani Bodražić za roman “Sinovi, kćeri”
Elvisu Bošnjaku za roman “Gdje je nestao Kir”

Priznanje Mirotvorna škola 2021.

Učenicima i učiteljica Srednje škole Glina
Učenicima i učiteljima I. Gimnazije Zagreb

Skip to content