Sve se više nazire izgled Gospodarskog centra u Osijeku. Prva zgrada gotova do kraja ove godine

Objavljeno: 15.06.2022

Gospodarska slika Osijeka i Osječko-baranjske županije ove se godine značajno mijenja, čak i vizualno. Na ulazu u Osijek, na gradilištu uz S-cestu, koja spaja zapadni i južni dio grada, sve se više nazire konačni izgled prve zgrade Gospodarskog centra.

Riječ je o projektu koji će osigurati adekvatan objekt za održavanje sajmova i izložbenih manifestacija, ali isto tako i za organizaciju konferencija, kongresa, poslovnih susreta i ostalih poduzetničkih i poslovnih aktivnosti.

Površine gotovo 5000 četvornih metara, prostor je zamišljen kao multifunkcionalan, s mogućnošću prilagodbe veličini i zahtjevima događanja. Poduzetnicima, obrtima i drugim gospodarskim subjektima omogućit će da izlože i komercijaliziraju svoje proizvode, nađu nova tržišta i strateške partnere. Time će poduprijeti kapacitete poduzetnika i gospodarstvenika za rast na regionalnom, nacionalnom i međunarodnom tržištu te potaknuti ulaganja u inovacije i nove tehnologije.

– Investicija je to koja je bila nužna Osijeku, Osječko-baranjskoj županiji, ali i cijelom istoku Hrvatske. Sajmovanje ćemo time iz neuvjetnog prostora preseliti u nove, moderno opremljene prostore Gospodarskog centra, gdje će se gospodarske aktivnosti na korist cijele naše zajednice odvijati svih 365 dana u godini. Na ovaj način podižemo razinu kvalitete sajmovanja u gradu i županiji, ali i gospodarsku aktivnost cijele istočne Hrvatske – poručuje župan Ivan Anušić.

– Ovo je projekt koji odražava suradnju na svim razinama, od Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Vlade Republike Hrvatske. Zadovoljan sam što radovi teku planiranom dinamikom i što će Osijek i Osječko-baranjska županija dobiti pravi sajamski prostor kakav zaslužuju. Brojni pokazatelji idu u prilog tome da je gospodarska situacija u Osijeku izuzetno pozitivna i uvjeren sam da će izgradnja Gospodarskog centra dodatno potaknuti dobre gospodarske trendove – dodaje osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Zgrada novog sajamskog prostora, čiji se dovršetak očekuje do kraja ove godine, projektirana je na principu održive gradnje i zaštite okoliša korištenjem obnovljivih izvora energije te na principu gotovo nulte energije u zgradama. Objekt će imati dvije etaže. Sam izložbeni prostor bit će smješten u prizemlju, a uz njega se također nalaze četiri multifunkcionalne dvorane za poslovne sastanke i prezentacije, te druge događaje i popratne aktivnosti. Kat je namijenjen za uredske prostore.

Pogodnost lokacije za gospodarske sadržaje je prometna povezanost, s obzirom na dvije obilaznice i autocestu A5. Tako od čvorišta Osijek na autocesti A5 kod Josipovca, preko Južne osječke obilaznice (obilaznica 106. brigade ZNG RH) i S-ceste do Gospodarskog centra treba samo 10-ak minuta. Brzo će se do Gospodarskog centra moći doći i iz smjera istoka, odnosno Zračne luke Osijek kod Klise, za najviše 20 minuta bez stajanja.

Projekt “Izgradnja Zgrade I. Gospodarskog centra u Osijeku” provodi Osječko-baranjska županija, a Grad Osijek je partner. Vrijedan je gotovo 65 milijuna kuna i realizira se s 45 milijuna kuna sufinanciranih iz Europskog fonda za regionalni razvoj. U strateškom smislu, projekt će znatno ojačati gospodarsku vidljivost regije, unaprijediti poduzetničku klimu te malim i srednjim poduzećima omogućiti ulaganje u inovacije, kao i u razvoj novih proizvoda i usluga.

Skip to content