Svaki dan je Adventdan!

Objavljeno: 06.12.2019

Advent je svojim šarenilom podsjetio prirodu da je zima na vratima! Baš u tim prvim danima šarenila, uz mirise cimeta i karamele, u gutljajima kuhanoga vina i vruće čokolade, stigla su i prva hladna jutra ove godine.

Idealna dama Adventa – barokna Tvrđa
Zimska svježina ipak nije nikoga zadržala u kući. Najživlje je naravno u Tvrđi, gdje se šetnja šarenim ambijentom pokazala punim pogotkom! Barokna je dama pokazala da su njena stara pročelja idealan dom za ovogodišnji središnji adventski program.
Brojni posjetitelji Tvrđe iznenadili su se ovih dana jer se, osim dobro poznatih mjesta poput Trga Sv. Trojstva, Advent zavukao i u manje poznate ali jednako očaravajuće ulice – osvijetljene toplim božićnim i hladnim zimskim tonovima, i okićene desetinama tisuća lampica sa skrivenim kutcima za nezaboravne fotografije.

Ulice prožete Srećom i Ljubavlju

Svi su sretni. Osječani su pokazali koliko vole kad je njihov grad pun, kad se kroz glazbu čuje ugodan žamor razgovora i smijeha. Tvrđu je ovoga Adventa doista ispunila ljubav! Djeca se smiju na vrtuljcima s licima umrljanim od slastica, dok roditelji neumorno nastoje uhvatiti čarobne trenutke uz osvjetljeni karusel. Starije su generacije pak zadovoljne kad u svoj toj gužvi i veselju, šečući susretnu svoje prijatelje, a kao čuvari tradicije osobito su bili zadovoljni nedjeljnim okupljanjem oko adventskog vijenca. Tu se skupilo dvjestotinjak ljudi svih uzrasta, kako bi – uz božićne pjesme operne dive Sanje Toth i pratnju Igora Valerija – proslavili dolazak Došašća paljenjem prve adventske svijeće, a potom i na večernjoj misi  dupkom napunili crkvu sv. Križa.

 

Prolaz 1000 želja postao je najšarenije mjesto u gradu, a nastale fotografije prenijele su ovu našu adventsku ljubav i na društvene mreže. Vole se na njima roditelji s djecom, grle unuci s bakama; ljube se tinejdžeri i zaljubljeni parovi; susreću prijatelji i susjedi. Atmosfera je u Tvrđi, unatoč zimi, jako topla!

A da bude još toplija – tu je Ulica Furunica sa svojih devet toplih pećica duž cijele ulice. Ona je vratila osječkom Adventu onaj sastojak po kojem je i postao poznat – toplinu! Toplinu koja privlači i strance da se približe, da se upoznaju…

Kupole su postale obilježje novog osječkog trga, tako da oni kojima ni peći nisu dovoljne da se ugriju, zaklon od zime mogu potražiti u dječjoj kupoli, Craft Beer ili pak Wine&Disco kupoli. Za zagrijavanje tu je i već dobro poznata kupolasta pozornica gdje su nas dosad zagrijavali ABBA Tribute bend i Igor Delač.

Čarolija se nastavlja uz glazbeni program za produženi vikend

Najbolja najava predstojećeg vikenda sinoćnji je nastup legendi glazbene scene, All Stars benda koji je zagrijao hladnu, zimsku večer na najljepši mogući način. Svjetski glazbenici svjetskim hitovima napravili su svjetsku atmosferu. Jedini „smrznuti“ bili su najmlađi, ali ne od hladnoće, već od  iščekivanja rezultata provjere inspektora čizmica u Dječjoj kupoli na Novom trgu. Dobra vijest je da su čizmice bile čiste, stoga nam Sv. Nikola danas donosi dar na Advent – ljubimicu malih i velikih, uspješnu kantautoricu Miju Dimšić, koja je s nama od 20h na glavnoj pozornici u Ulici Furunici. U subotu – isto mjesto, isto vrijeme, sasvim drugačija glazba: Vanja i Nešvil funk u bećarskom rapu.  Nedjelju će u večernjim satima utopliti dječji zbor Mala Lipa i studentski zbor Duhos koji nosi pravu poruku Adventa.

 

Ledena bajka na Sokolu također je otvorila svoja vrata te se na najvećem klizalištu u Slavoniji i Baranji sada može provesti vrijeme uzbudljivije nego ikad. Atraktivno osvijetljen led i primamljive kućice koje ga okružuju učinile su gradsko klizalište uistinu ledenom bajkom. Posebnost nedjelje koja je pred nama je i hokej igraonica za djecu od 7 do 10 godina.

Ove godine Advent je nadohvat ruke i prolaznicima u centru grada i to na Trgu Ante Starčevića. Ako vas posao i svakodnevne obveze dovedu do nas, dozvolite si blagdanski predah na malom božićnom sajmu, gdje možete pronaći rukotvorine i proizvode slavonskih i baranjskih obrtnika i poljoprivrednih proizvođača. Ili pak – pojedite i popijte štogod u velikoj grijanoj kupoli Božićne pivnice gdje nas danas od 17 do 21 sat očekuje akustična večer uz Darija Imrika.

Advent je u Osijek možda privukao zimu, ali je sve nas ispunio toplinom! U Osijeku je svaki dan Adventdan.

 

 

 

 

 

Skip to content