SUDJELOVANJE NA 4. KONFERENCIJI O KOMUNALNOJ INFRASTRUKTURI U BRUXELLESU, 30. i 31. siječnja 2018.

Objavljeno: 02.02.2018

Zamjenik gradonačelnika, Boris Piližota boravio je u Bruxellesu 30. i 31. siječnja, a domaćin konferencije bila je zastupnica RH u Europskom parlamentu, Ivana Maletić. Sve je bilo organizirano na visokoj stručnoj razini, a tijekom radnog doručka u Parlamentu hrvatski su zastupnici iz prve ruke dobili mnogobrojne prijedloge za poboljšanje stanja i komunikacije hrvatskih dionika prema Bruxellesu. Hrvatski veleposlanik pri Stalnoj misiji RH pri EU Mato Škrabalo kao i zastupnici Jakovčić, Tolić, Petir, Zovko, Radoš i Šuica tom su prilikom vrlo pozitivnom ocijenili ovakvu razinu komunikacije i pozvali prisutne na nastavak komunikacije, posebno u dijelu pripreme stručnih europskih politika, koje su važne za hrvatsko gospodarstvo.
Program u Bruxellesu ove je godine podrazumijevao niz studijskih posjeta u okolicu, B2B sastanke na marginama događaja te sudjelovanje na dvije tematske konferencije koje su obuhvatile niz važnih predavača i tema, od zaštite okoliša i R&D u europskim politikama, međunarodne suradnje, obrazovanja do predstavljanja najboljih lokalnih projekata u Hrvatskoj i okolnim zemljama.

Vrhunac dvodnevnog događanja je za delegaciju bio stručni skup u Europskom parlamentu, gdje je zastupnica Ivana Maletić osigurala prisustvo renomiranih kolega eurozastupnika Jana Olbrychta iz Poljske te Lamberta van Nistelrooija iz Nizozemske koji je apostrofirao je važnost biogospodarstva te veću upotrebu prirodnih izvora kao ključ održivosti. Europsku komisiju su predstavljali Karen Dalgaard Sanning iz Opće uprave za okoliš (DG ENVI) s temom provedbe politika i zakonodavstva EU u očuvanju europskih vodnih resursa i održivog upravljanja vodama te Robert Schrödera iz Kabineta povjerenika Moedasa.

Skip to content