Što će sve biti novo u Staroj pekari

Objavljeno: 02.03.2018

Uvodnim riječima obratili su se rektor prof.dr. sc. Vlado Guberc, a potom i gradonačelnik Ivan Vrkić, koji je još jednom posebno naglasio važnost svih budućih korisnika ovog prostora koji će mu udahnuti život i pronaći mjesto za svoje kreativne aktivnosti.
Uz rekonstrukciju zgrade bivše austro-ugarske vojne pekare i skladišta (bivše zgrade Caritasa), projekt predviđa i nove turističke, kulturne, znanstvene i obrazovne sadržaje i proizvode. Bit će opremljen Co-working prostor za kulturni turizam – laboratorij i ured za razvoj kulturnog turizma i ponude kulturnih sadržaja, kroz koji će biti osmišljen i najbolji model upravljanja i promidžbe kulturno-turističke atrakcije/destinacije, uz popratnu praktičnu obuku za učenike i studente te nekoliko programa obuke s temom baštine u službi turizma, kulturnog turizma, primjene ICT tehnologije pri valorizaciji kulturnih sadržaja, kulturnog i destinacijskog menadžmenta, promidžbe i brendiranja destinacije.
Tijekom provedbe projekta bit će osmišljen program poticanja poduzetničkih aktivnosti i edukacije za „start-up“ tvrtke u području kulturnog turizma i specijaliziranih oblika turizma te program obuke za tradicijske obrte, zanate i radionice izrade umjetničkih uporabnih predmeta.
Zgrada i Trg pretežito će se koristiti u kulturne i edukativne svrhe te će služiti kao izložbeni, uredski, koncertni, scenski, izvedbeni prostor. Također će biti razvijena mobilna aplikacija s funkcijama proširene stvarnosti (augmented reality) koje omogućuje posjetitelju odabir i pregledavanje lokacija u Tvrđi kroz razna povijesna razdoblja. U ovom dijelu aktivnosti ključnu ulogu ima Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i njegove sastavnice – Umjetnička akademija u Osijeku, Odjel za kulturologiju, Ekonomski fakultet u Osijeku, FERIT, Građevinski fakultet, ali i sve druge zainteresirane sastavnice.
Ukupna vrijednost projekta je 66.054.649.11 kn. Ukupni prihvatljivi troškovi ovog projekta su 62.570.187,78 kuna, od kojih će se sredstvima EU sufinancirati iznos od 52.617.194,49 kuna tj. ukupno 84,09%.
Partneri Grada Osijeka na ovome projektu su Agencija za obnovu osječke Tvrđe, Turistička zajednica grada Osijeka, Hrvatski ferijalni i hostelski savez, Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje d.o.o. i Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku.
Svaki partner je zadužen za neku od komponenti i određene aktivnosti u projektu sukladno stručnim znanjima i iskustvima.

Planirani dovršetak projekta je 1. veljače 2020.

Skip to content