Spomendan Narodne zaštite RH

Objavljeno: 15.03.2018

Polaganjem vijenaca kod spomenika Hrvatskom domobranu, u Parku kralja Držislava u Osijeku je danas obilježen Spomendan Narodne zaštite.

Uz predstavnike Narodne zaštite na čelu s predsjednikom Božidarom Ribom, počast su odala izaslanstva Grada Osijeka, na čelu s gradonačelnikom Ivanom Vrkićem te Osječko –baranjske županije na čelu sa zamjenikom župana Goranom Ivanovićem.

Podsjetimo, na 1. sjednici Međustranačkog vijeća Republike Hrvatske 15. ožujka 1991. donesen je zaključak o osnivanju Narodne zaštite s glavnom zadaćom obrane Republike Hrvatske, a od 2011. ovaj se datum obilježava kao spomendan – Dan osnivanja Narodne zaštite RH. Predsjednik Republike dr. Franjo Tuđman 5. travnja 1991. uputio je proglas kojim je pozvao sve koji se žele priključiti dobrovoljačkim jedinicama Narodne zaštite i stati u obranu, domovine. Narodna zaštita je okupljala više od 260 000 dragovoljaca.

Odredi Narodne zaštite osiguravali su sve značajne komunalne i zdravstvene objekte, skladišta hrane, prometnice, skladišta strateških sirovina. Narodna zaštita je ustrojila vlastitu službu motrenja i obavješćivanja, organizirala samostalnu neprekidnu radiovezu, obavljala neprekidne noćne ophodnje, osposobljavala postrojbe kako bi što učinkovitije obavljale svoju dužnost. Odlukom hrvatskog državnog vodstva od 13. rujna 1991. snage ZNGMUP-a i Narodne zaštite počinju blokadu vojarni i zračnih luka u Republici Hrvatskoj

Iz postrojbi Narodne zaštite popunjava se Zbor narodne garde i Ministarstvo unutarnjih poslova. Pripadnici koji su prešli u MUP i MORH riješili su svoj status hrvatskih branitelja dok oni pripadnici koji nisu prešli a u Osijeku ih ima više stotina nemaju utvrđen status hrvatskog branitelja, Stupanjem novog zakona na snagu otvorena je mogućnost ispravke pogreške budući je veliki doprinos pripadnika Narodne zaštite u stvaranju Hrvatske.

Skip to content