U Osijeku svečano otvoreno Svjetsko prvenstvo u gađanju glinenih golubova

Objavljeno: 21.09.2022

Svečanim defileom predstavnika 77 zemalja sudionika, u utorak je kod Pješačkog mosta u Osijeku otvoreno Svjetsko prvenstvo u gađanju golubova u disciplinama trap i skeet.

Prvenstvo je službeno otvorio predsjednik Međunarodne streljačke sportske federacije (ISSF) Vladimir Lisin koji je rekao kako natjecatelji vole Osijek te da su u organizaciji natjecanja imali punu podršku državnih i lokalnih vlasti.

– Ovo je veliko natjecanje, imamo oko 650 natjecatelja s pet kontinenata i iz 77 zemalja. S obzirom na to da je ovo i kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre 2024. siguran sam da će ostvariti i velike rezultate – rekao je Lisin zaželivši svima da uživaju u natjecanju.

Predsjednik Hrvatskog streljačkog saveza Hubert Kišpal zahvalio je predsjedniku ISSF-a Lisinu za doprinos koji je imao u odluci da domaćinstvo ovog Svjetskog prvenstva bude povjereno Hrvatskoj i Osijeku, ističući važnost samog natjecanja.

– Ovdje dijelimo 16 kvota za odlazak na Olimpijske igre, stoga svim natjecateljima želim puno sreće i uspjeha, a osobito hrvatskim predstavnicima. Neka pobjede najbolji, no isto tako želja mi je da se svi osjećaju ugodno ove godine u Osijeku – kazao je Kišpal te zahvalio Gradu Osijeku, Osječko-baranjskoj županiji i Međunarodnoj streljačkoj sportskoj federaciji na pomoći pri organizaciji natjecanja.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić govorio je o dugoj tradiciji streljaštva u Osijeku, podsjetivši kako je već 1784. osnovana prva streljačka udruga, ujedno i prva hrvatska sportska udruga.

– Možemo ponosno reći da je Osijek kolijevka hrvatskog streljaštva i organiziranog sporta u Hrvatskoj. Streljana Pampas, izgrađena 1985. godine, u proteklom je razdoblju bila domaćin četiri europska prvenstva. S razlogom se nalazimo upravo na Pješačkom mostu, na jednoj od najljepših i najdužoj šetnici uz rijeku u ovom dijelu Europe, jer upravo ovaj most spaja dvije obale grada. Na simboličan način želimo spojiti najbolje natjecatelje iz 77 zemalja s našim gradom – rekao je gradonačelnik Radić.

Dobrodošlicu svim natjecateljima u Osijek i Osječko-baranjsku županiju poželio je i zamjenik župana Mato Lukić, ujedno i izaslanik predsjednika Vlade RH.

– Mi ćemo se truditi biti najbolji domaćini, a nadam se da će sportaši koji su pristigli na natjecanje biti najbolji ambasadori našeg gostoprimstva. Ovo Svjetsko prvenstvo, kao i ostala natjecanja na europskoj, svjetskoj i nacionalnoj razini dali su Osječko-baranjskoj županiji mogućnost kandidature za titulu Europske regije sporta 2024. godine – zaključio je Lukić.

Ceremonija otvaranja Svjetskog streljačkog prvenstva okončana je velikim vatrometom, a natjecanje će na osječkom Pampasu trajati do 11. listopada.

Skip to content