Osječka zimska služba spremna za zimske uvjete na cestama

Objavljeno: 14.11.2021

Sezonu niskih temperatura, poledice i snijega osječka zimska služba dočekuje spremna s 14 specijaliziranih vozila i 1000 tona soli za posipavanje, izvijestio je u nedjelju osječki gradonačelnik Ivan Radić nakon smotre zimske službe Grada Osijeka.

Smotra je održana kod katakombi na lijevoj obali Drave, gdje je istaknuto kako je održavanje prohodnosti javnih površina u uvjetima zimskih nepogoda povjereno gradskoj komunalnoj tvrtki Unikom koja raspolaže brojnim strojevima – od ralica i utovarivača do kamiona za odvoz snijega, njih ukupno 14, ali i cijeli vozni park koji se koristi u vrijeme građevinske sezone.

Gradonačelnik Radić izjavio je novinarima da je zimska služba spremna za 24-satno djelovanje tijekom cijelog zimskog razdoblja, od 15. studenoga 2021. do 15. travnja 2022. Unikom će, istaknuo je, održavati 185 km prometnica, 53 km biciklističkih staza i 150.000 četvornih metara pješačkih površina, za što je u proračunu osigurano tri milijuna kuna. Istodobno će GPP održavati 29 kilometara tramvajske pruge, 81 peron tramvajskih stajališta te 177 autobusnih stajališta. Za taj posao osigurano je dodatnih pola milijuna kuna.

– Od ove godine postavljamo visoki standard zimske službe u Osijeku, koji ćemo održavati i u narednim godinama, što podrazumijeva čitav niz mjera i postupaka kako bismo osigurali nesmetano odvijanje prometa na cestama i najviši stupanj sigurnosti naših sugrađana – dodao je gradonačelnik Radić, apelirajući na građane da se pridržavaju obveze čišćenja ispred svojih privatnih ili poslovnih objekata.

Spremnost za zimske uvjete potvrdio je i direktor Unikoma Mario Turalija koji je najavio kako sutra na snagu stupa 1. stupanj pripravnosti te da je organiziran stožer koji je spreman djelovati 24 sata, dok je zamjenik osječko-baranjskog župana Josip Miletić istaknuo je i spremnost tvrtke Cesting koja održava 2400 km županijskih i državnih cesta.

Za zimske uvjete na cestama pripremaju se i djelatnici MUP-a koji će provjeravati uporabu propisane zimske opreme na vozilima, najavio je pomoćnik načelnika Policijske uprave osječko-baranjske Ivan Svitlanović.

Inače, Programom Službe ceste se čiste prema prioritetima i razvrstane su u pet kategorija. Najprije se čiste one kojima prometuju vozila gradskog prijevoza, prilazi zdravstvenim i drugim ustanovama i institucijama, obrazovnim ustanovama te željezničkom i autobusnom kolodvoru. Nakon toga čistit će se ceste ostalih kategorija.

Skip to content