Službeno priopćenje Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije o tretmanu komaraca na području Grada Osijeka

Objavljeno: 08.05.2018

,,Tretmani na području samog Grada Osijeka provode se od kraja ožujka, prema rezultatima monitoringa ZZJZ-a, koji upućuju gdje i kada treba izići na teren. U skladu s rezultatima monitoringa, danas, sutra i prekosutra (08-10. svibnja) provodit će se sveobuhvatni adulticidni tretman komaraca na području Grada Osijeka, posebice na najugroženijim područjima grada. Ukoliko rezultati monitoringa i dalje budu visoki, nastavit će se i idućih dana.
Iako najveći problem stvaraju „poplavni“ komarci, ovim put apeliramo na građane da u svojim dvorištima ne zadržavaju vodu u kojoj se mogu razmnožavati tzv. urbani komarci. I ove godine, rješenje problema biti će u združenom angažmanu Grada i ZZJZ-a.
Od ove godine, u sklopu Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija, odobren je i projekt „Kontrola komaraca u pograničnom području“, u kojem sudjeluju tri partnera: Zavod za javno zdravlje Sombor (Vodeći partner),Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije i Fond „Europski poslovi“ Autonomne pokrajine Vojvodine.
Ovim projektom bit će uspostavljen aplikacijski softver o komarcima i bolestima koje prenose komarci (MBD’s) na području Zapadnobačkog okruga i Osječko-baranjske županije. Baza podataka temeljit će se na prikupljenim podacima tijekom monitoringa (podaci o vremenu, lokacijama pronađenih legla komaraca, veličini pronađenih legla komaraca, brojnosti ličinki i dr.). Osim toga, softver će davati upozorenja o mogućoj pojavnosti bolesti koje prenose komarci. Ovim načinom rada moći će se ciljano suzbijati kritične točke legla komaraca s ekološki prihvatljivim preparatima, a grad Osijek i jedinice lokalne samouprave dobit će preporuke kako na najbolji i najefikasniji način trošiti svoja proračunska sredstva”.

Voditelj Službe za epidemiologiju:
Prof.dr.sc. Karlo Kožul, dr.med.

Ravnatelj Zavoda:
Zlatko Pandžić, dipl.oecc.

Skip to content