Škole će ostvariti minimalno 60 posto uštede energije

Objavljeno: 21.05.2020

U tijeku su energetske obnove OŠ Vijenac i OŠ Mladost kojima Grad Osijek očekuje minimalno 60 posto ušteda na energentima. Oba projekta vrijedna su više od 13 milijuna kuna, a 60 posto iznosa sufinancirano je sredstvima Kohezijskog fonda Europske unije.

Radove izvodi osječka tvrtka Massa d.o.o. koja, unatoč epidemiji koronavirusa, ovih dana završava prvu fazu radova, odnosno uređenje jednoga dijela ovojnice zgrade. No do početka iduće školske godine, učenici i učitelji obiju škola mogu očekivati nastavak obrazovanja u potpuno obnovljenim prostorima.

– Riječ je o školama koje su zbog dotrajalog životnog vijeka bile energetski neučinkovite i trošile neprihvatljive količine energije, stoga je osnovni cilj ovih projekata ušteda energije, prvenstveno toplinske – ističe pročelnica Ljiljana Belajdžić uz napomenu da se radi o dva ista projekta koja obuhvaćaju zamjenu stolarije, uređenje pročelja sa svim slojevima termoizolacije, uređenje krova, pokrova, sustava grijanja i ventilacije u dvorani, kao i priključenje na informacijski sustav za gospodarenje energijom. Ivan Ćurić, direktor Masse dodaje da će se u obje škole zamijeniti i rasvjeta kako bi se ostvarile uštede i u potrošnji električne energije.

– Nakon 57 godina naša škola će zasjati u novom ruhu, ponosni smo što ćemo imati gotovo novu školu kada se učenici u potpunosti vrate – kaže ravnateljica OŠ Vijenac Vesna Vrbošić, ne skrivajući zadovoljstvo dinamikom radova i suradnjom s dionicima projekta.

Zamjenik gradonačelnika Boris Piližota ističe kako je Grad Osijek u dosadašnje energetske obnove pet osnovnih škola i tri vrtića uložio 80 milijuna kuna te da se s ove dvije škole približava iznosu od 100 milijuna.

– Ovo su mi jedni od najdražih projekata jer su održivi, jer većinu sredstava povlačimo iz fondova Europske unije i po završetku mijenjaju vizuru naših naselja. Omogućavaju bolje uvjete našim učenicima i učiteljima i što je najvažnije ušteđena sredstva možemo preusmjeriti na druge investicije – zaključuje Piližota.

Energetska obnova zgrade  OŠ Vijenac

Projekt Energetska obnova zgrade OŠ Vijenac na adresi Vijenac Ivana Meštrovića 36, Osijek, KK.04.2.1.04.0195. počeo je potpisom Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava 19. listopada 2018. godine, trajanje projekta je 24 mjeseca.

Od mjera energetske obnove projektom je planirana zamjena vanjske stolarije, izolacija vanjskih zidova i ravnog krova, zamjena rasvjete s novom baziranom na LED tehnologiji, zamjena stare toplinske podstanice novom indirektnog tipa, ugradnja  termostatskih ventila i glava, ugradnja sustava ventilacije s povratom topline, ugradnja sustava daljinskog očitavanja potrošnje energije i vode s mogućnošću spajanja na ISGE.

Proračunata ušteda toplinske energije za grijanje provedbom navedenog je 58,17 %, ušteda primarne energije 96,73 % te smanjenje emisije CO2 za 90,08 %.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj te je Grad Osijek i krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“.

Ukupna vrijednost projekta iznosi  5.404.392,50 kn s PDV-om, od čega su odobreni ukupni prihvatljivi troškovi u iznosu  5.357.161,25 kn, a dodijeljena su  bespovratna sredstva u iznosu  3.237.867,37 kn. Udio Grada u provedbi  projekta iznosi 2.166.525,13 kn, od čega je ESIF kreditnoj linijom HBOR-a osigurano 844.800,00 kn.

„Sadržaj ove publikacije isključiva je odgovornost Grada Osijeka.“

Energetska obnova zgrade  OŠ Mladost

Projekt Energetska obnova zgrade  OŠ Mladost na adresi Sjenjak 7, Osijek, KK.04.2.1.04.0534., počeo je potpisom Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava 9. studenog 2018., trajanje projekta je 24 mjeseca.

Od mjera energetske obnove projektom je planirana zamjena vanjske stolarije, izolacija vanjskih zidova i ravnog krova, zamjena rasvjete s novom baziranom na LED tehnologiji, ugradnja  termostatskih ventila, hidrauličko uravnoteživanje sustava grijanja, ugradnja sustava ventilacije s povratom topline u školsku dvoranu, ugradnja sustava daljinskog očitavanja potrošnje energije i vode s mogućnošću spajanja na ISGE te ugradnja EE panela.

Proračunata ušteda toplinske energije za grijanje provedbom navedenog je 53,23 %, ušteda primarne energije 40,63 % te smanjenje emisije CO2 za 44,81 %.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj te je Grad Osijek i krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 11.551.918,59 kn s PDV-om, od čega su odobreni ukupni prihvatljivi troškovi u iznosu  11.355.932,34 kn, a dodijeljena su  bespovratna sredstva u iznosu  6.836.900,32 kn. Udio Grada u provedbi  projekta iznosi  4.715.018,27 kn, od čega je ESIF kreditnom linijom HBOR-a osigurano 1.792.000,00 kn.

„Sadržaj ove publikacije isključiva je odgovornost Grada Osijeka.

Skip to content